Направиха 10-килограмова златна монета


Произведена е гигантска златна монета от 10 000 британски лири с тегло 10 килограма, съобщи Би Би Си.

Кралският монетен двор заяви, че производството на най-голямата му монета е отнело 400 часа, включително четири дни полиране.

Монетата с широчина 20 см е създадена с помощта на традиционни умения и иновативни технологии.

Това бележи края на възпоменателната колекция монети на монетния двор, вдъхновена от 10 каменни статуи, които са подредени по пътя на кралицата до Уестминстърското абатство по време на коронясването й през 1953 г.

Започвайки с Lion of England през 2017 г., колекцията демонстрира историята и символиката на всяко същество на свой ред.

Монетата обединява всичките 10 животни в един дизайн.

„Колекцията на монетите на Кралския монетен двор „Животните на кралицата” увеличи популярността си от представянето на първия звяр през 2017 г. и се превърна във фаворит сред колекционерите на монети по целия свят“, каза директор Клеър Макленан.

"Тази монета поставя нов стандарт за сечене, съчетавайки вековни техники с иновативни технологии, за да създаде уникално и красиво произведение на изкуството."

Машини за гравиране в монетния двор са използвани за изрязване на дизайна върху монетата, която е с номинал 10 000 британски лири.

След това майстор ръчно обработва монетата, премахвайки всички следи, направени от процеса на рязане, преди да бъде полирана.

Монетният двор заяви, че цената на златната версия с деноминация 10 000 британски лири е налична при кандидатстване.