Направи си сам - декорация от стъклена бутилка


Имате желание да украсите интериора с арт предмет, но не Ви се излиза по магазини или няма това, което пасва идеално на Вашия дом?

С малко време и сръчност, можете да го направите сами, използвайки техниката на декупаж и стъклена бутилка. Декупажът всъщност имитира художествена живопис. Изображението е триизмерно.

Нека се опитаме да направим красива декоративна ваза от бутилка с оригинална форма. Освен това в него ще бъде възможно да поставите красиви пера, изсушени памучни стъбла, изумително красиви есенни листа, трислойна салфетка с изображение на райски птици.

Материали за декупаж

  • Бутилка, желателно е тя да не е твърде изпъкнала.
  • Трислойни салфетки - на нашите имаме изображение на райски птици.
  • Продукт, който Ви позволява да обезмаслите стъклените повърхности - например алкохол. С
  • пециално лепило или PVA.
  • Акрилен лак.
  • Синтетични четки с различни размери.
  • Ножици за маникюр.
  • Парче порест каучук.  Когато извършвате тази работа, най-добре е да използвате гланцово покритие. Той перфектно запазва крайния продукт. Можете дори да използвате съдомиялна машина, за да измиете вазата!

Декупаж стъпка по стъпка

Веднага щом райските птици са на бутилката, покрийте ги с нов слой лепило с помощта на широка четка. Оставяме продукта да изсъхне за около два часа.

Нанесете картината на избраното място върху стъклената повърхност със средната част. След това подравнете по краищата с помощта на четка или парче порест каучук, така че да не се образуват бръчки или мехурчета. Веднага нанесете лепило върху подготвеното изображение отвътре. Нанесете лепило за декупаж или PVA лепило върху повърхността на бъдещата ваза. Правим това с четка.

С помощта на ножчки внимателно изрежете изображението на райските птици от салфетки. Можете също така да разкъсате шаблона, като в този случай няма да има ясни линии. За работа е необходим само горната част на салфетката.

Подготовка на бутилката

Премахваме етикетите от бутилката, след като я накисваме в топла сапунена вода. Чисто измитата бутилка трябва да бъде обезмаслена. За тези цели е най-добре да използвате водка, лакочистител, препарат за почистване на стъкла. В този случай се избира алкохол. Няма нужда да нанасяте грунд за есенна декорация. Обърнете внимание на избора на цвят на стъклото. Нуждаем се от безцветна прозрачна бутилка. Покрийте картината и цялата бутилка с безцветен акрилен лак. Процедурата трябва да се повтори още 3-4 пъти, като се остави работата да изсъхне поне два часа.

Новата ни ваза е готова, но този шедьовър не може да бъде използван веднага. Трябва да престои около месец, за да изсъхне основата добре. След това можете не само да го изтриете, но и да го измиете, ако е необходимо. След един месец сушене изображението става прозрачно. Вазата изглежда страхотно на фона на други занаяти в стил декупаж, а и се оказа не толкова трудно да го направите сами!

Източник: ratatum.com