Кралица Виктория: черната вдовица от Уиндзор


Когато стане дума за кралски особи, винаги мислим, че техния живот е песен, изпълнена с богатство и мощ. Но, както са казали хората – и богатите плачат и имат сърца. Тези дни целия свят съчувства на кралица Елизабет II, която загуби своя съпруг Филип след 73 години любов. Но днешната владетелка на Великобритания съвсем не е първата овдовяла носителка на короната.

Почернената кралица

Тя е управлявала островната монархия между 1837 и 1901-ва година. Освен владетелка на Великобритания, Виктория е била и императрица на Индия. Кръщават на нея цяла епоха, която днес познаваме като Викторианската епоха. Това е дълъг период на просперитет за британския народ, характеризиращ се с икономическо, колониално и индустриално укрепване. Приходите от колониите на империята, заедно с индустриалните подобрения вследствие на Индустриалната революция, позволяват на образованата средна класа да се развие. Населението почти се удвоява от 16,8 милиона през 1851 до 30,5 милиона през 1901 г.

Но над кралицата тегне черна съдба.

Почти цялото си управление кралица Виктория прекарва в траур

Тя е била облечена в черно от глава до пети в продължение на цели 40 години след смъртта на съпруга ú Алберт през 1861 година. Виктория губи и по-малката си дъщеря Алис, която умира на 35 от дизентерия.

Не само облеклото на нейно величество е било траурно – мъката се излъчвала от всеки малък детайл, включително бижута и брошки. Те са били само още един начин кралица Виктория да демонстрира своя вечен траур.

Никоя друга владетелка на страната до сега не е имала толкова траурни бижута, които сега ще бъдат пуснати на търг от престижната аукционна къща Sotheby’s.

Сред тях са емблематични четири черни брошки на кралица Виктория, три от които тя е носила в чест на покойната си дъщеря. Макар да имат висока монетарна стойност, това, което ги прави още по-скъпи е сантименталната стойност, която са имали те за британската владетелка. Бижутата излизат на търг за пръв път, след като повече от 120 години са предавани от поколение на поколение в семейството. Брошките са гравирани с надписи като „Алис“, „Милата ми Алис“ и датата на смъртта на принцесата „14 декември 1878“. Впрочем това е същата дата, на която кралицата овдовява.

Друго много носено бижу от Виктория е медальон от ахат и диаманти, който тя получава от съпруга си Алберт. Той ú го подарява за да я утеши след смъртта на майкаú, като вътре има миниатюрна фотография и нейн кичур коса.

 

Когато след смъртта на съпруга си, започва дълъг траур, кралицата не само започва да носи черно до края на живота си, но избягва и публични прояви и рядко стъпва в Лондон през следващите години. Това ú спечелва прозвището вдовицата от Уиндзор.

Самоизолацията на Виктория силно намалява популярността на монархията и дори окуражава засилването на републиканското движение. Въпреки че изпълнява официалните си задължения, тя не участва активно в управлението, оставайки уединена в кралските си резиденции в Уиндзор, остров Уайт и Балморал.

Източник:  FlashNews.bg