Какво се крие зад феноменалния успех на "Роди се звезда"?


„Роди се звезда“ е едно от най-големите филмови заглавия тази есен. Отдавна кино лента не бе предизвиквала подобен шум, като се има предвид, че във филма няма никакви визуални ефекти - най-въздействащото в него са емоциите, които предизвиква.

"A Star Is Born" както е оригиналното му заглавие е четвърти римейк на версията от 1937 година. Той е режисьорски дебют за Брадли Купър, който е и продуцент, сценарист и актьор в лентата. Филмът разказва историята на влиятелен музикант с влечение към алкохола Джаксън Мейн (Купър), който се влюбва в талантливата млада певица Али (Лейди Гага).

В оригиналният филм главните роли изпълняват Фредерик Марч и Джанет Гейнър. През 1954-а се появява втора версия с участието на Джеймс Мейсън и Джуди Гарланд, а през 1976-а излиза рок филмът „Роди се звезда” с Барбра Стрейзънд и Крис Кристофърсън.

Саундтракът, изпълнен от Лейди Гага и Брадли Купър, е пуснат в продажба едновременно с филма, който излезе на екраните на 5 октомври 2018 г. Той включва 19 песни в няколко музикални стила (8 соло парчета на Гага, 5 – на Купър, 6 дуета) и 15 диалога, които канят слушателите на изживяване, което е равностойно на това да гледаш филма.

Трудното начало

"A Star is Born" е стар проект. Първоначално Клинт Истууд трябвало да направи римейк на лентата през 2011 г., а главната роля трябвало да се изиграе от Бионсе. Първият проблем, с който се сблъсква екипа е актьорския състав - Леонардо Ди Каприо, Джони Деп, Том Круз, Уил Смит и Крисчън Бейл отказват. Бионсе пък забременяла.

Няколко години по-късно Брадли Купър подписва договор за главната мъжка роля и поема режисурата. За ролята на Али се спира на Лейди Гага, която също като него има италиански корени. Двамата със Стефани (както истинското име на певицата) се срещат около една порция спагети с доматен сос, приготвени лично от актьора. Тя се съгласява и заедно започват да изграждат персонажа на Али. Брадли започва, като премахва грима на Гага.

Играта, интимността между тях, зашеметяващи планове за концерти, безупречен звук зад кулисите и на сцената, слизането в ада на Брадли, разцъфтяването на Стефани, сърцераздирателната емоция ... всичко е разтърсващо.

"Гага напълно скри поп-персоната, която бяхме свикнали да виждаме и показва пречистен, спокоен и балансиран образ между твърдост и уязвимост", пишат кинокритиците за ролята на певицата.

"Репетирах шест месеца, пет дни в седмицата с музикален ментор, за да намали гласа ми в октава. Работих три години без спиране в писане на сценария и музиката. Времето ми беше строго разпределено като програма на министър. Ставах рано и след кратка тренировка следваха два часа уроци по китара и два часа уроци по пиано. След това сина на великия Уили Нелсън - Лукас идваше у дома идваше и в продължение на часове двамата пишехме музика. През остналата част на денонощието се отдавах на писането на сценария за филма", разказва Брадли.