Как да съхраняваме правилно книгите си


Книгите са изключително важни предмети във всеки дом. Те не само са част от духовния ни живот, но и неизменна част от интериора. Но, като всичко останало и те се нуждаят от правилна грижа и съхранение. Особено ако притежавате стари и ценни книги.

Ето някои идеи за това.

Разполагайте така библиотеката у дома си, че тя да не е пряко изложена на слънце. Ако в помещението е прекалено топло това ще увреди страниците на книгите. Също така е важна и влажността при съхранението им - не повече от 40% влажност. В противен случай рискувате ценните ви книги да се сдобият с мухъл, а страниците им ще се нагънат неприятно и ще миришат лошо.

Размествайте редовно книгите в библиотеката - така ще си гарантирате, че онези, които са най-близо до слънцето от време на време ще имат почивка. Също така не слагайте близо до тях силни лампи, защото топлината от тях ще накара мастилото да избледнее. Най-добре е библиотеката да се намира в стая с тъмни и плътни пердета, които да ограничават пряката слънчева светлина. И не забравяйте редовно да проветрявате помещението.

Книгите много често са нападани от различни вредители, затова не дръжте близо до тях храни или трохи от хляб например.

И разбира се почиствайте вашите безценни книги регулярно. Винаги ги хващайте с чисти и сухи ръце, защото естествените мазнини от пръстите и влагата са пагубни за хартията.

Ако имате много стари и ценни книги се погрижете за тях, като потърсите услугите на реставратор.