Как да приготвим Довга - млечна супа от Азербайджан


Млечната супа довга е едно от най-любимите национали ястия в азербайджанската кухня.

Интересното е, че тя е подобна на нашия таратор и се приготвя от кисело мляко, но преди консумация се готви.

За да приготвим довга са необходими около килограм обикновено кисело мляко, 80 гр ориз, 1 жълтък, 50 гр брашно, кориандър, мента и целина. И разбора се сол и пипер - на вкус.

Най-добре е супата да се приготвя в алуминиева тенджера, така че дъното да не загори.

Начин на приготвяне

Първо киселото мляко мляко се разбърква с ориза, който предварително трябва да сварите.

След това яйчения жълтък се разбива и към него се добавят брашното и две супени лъжици вода. Всичко трябва да стане на гладка смес, а след това тя се смесва с киселото мляко.

Когато сложите довгата на котлона трябва непрекъснато да разбърквате, за да не се пресече супата. Когато заври добавяте и пресните билки, които преди това се накълцват на ситно. Слагат се солта и черния пипер и се оставя се да къкри около 5 минути. След като е готова, към супата може да се добавят и запържени топчета от агнешка кайма или сварен нахут.