Как да изберем перфектното легло


Искате да си купите ново легло? Търсите то да е удобно, красиво, достатъчно просторно, но и да не заема цялата стая.

Ето важни съвети за какви детайли трябва да се оглеждате при избора на креват

Ако сте сам и търсите единично легло, не е добре да избирате стандартната форма, която е с ширина около 80-90 см. Преди всичко защото трудно ще спите комфортно на него. Така че, най-добре да заложите на персон и половина.

Ако пък търсите двойно легло, то трябва да има ширина най-малко 160-200 cм. Също така то трябва да е поне 15 см по-дълго, за да ви е удобно. За целта кревата трябва да бъде изпробван от най-високия човек, който ще спи на него. Най-често производителите предлагат модели с дължина до 2 метра, но лесно можете да поръчате и по-дълъг вариант.

Измерете и височината на леглото - тя трябва да бъде поне 50 см от пода. Факт е, че по-ниската височина създава прекомерно натоварване на гръбначния стълб.

 Избор на рамка

Най-издръжливите рамки за легло са изработени от метал или дърво. Легло с рамка от ковано желязо пък изглежда много елегантно. Разбира се тези материали не са евтини и оскъпяват мебелите.

Ако нямате възможност да си купите наистина висококачествено легло, тогава може да заложите на рамка, изработена от фазер, ПДЧ или МДФ. Но, бъдете подготвени за възможността от напукване в зоните на закрепване и досадното скърцане. 

Избор на матрак

Пружинният матрак е отживелица, защото често причинява болки в гърба и дискомфорт.

За далеч по-добър вариант се смятат матраците от еластична латексна пяна. Този материал е екологично чист, хипоалергичен и има възможност за свободно преминаване на въздуха през матрака.

Как да намерите легло, което да е във вашия стил?

Удобството не е всичко - леглото е мебел и трябва да се вписва хармонично в интериора на спалнята и дома ви като цяло. Ако стила е минималистичен, то добър вариант е платформено легло, което прилича на дебел матрак, няма крака и е разположено директно на пода.

Ако интериора на спалнята ви е по-класически, тогава може да сложите легло с кожена рамка.

На етно обзавеждане или еко стил много съответства бамбуково или плетено легло.

Провансалския стил пък отива легло с елементи от ковано желязо.

За романски и антични стилове, както и за барокови и класически стилове, истинското откритие ще бъде легло с дървена рамка, която е украсена с инкрустации или изящни резби.