Изчезналите: Къде е сега Йоско Костинбродския?


Йоско Костинбродския е в неизвестност от 2014 година. Твърди се, че е в Сърбия. Издирват го с червена бюлетина.

Преди пет години представител на родния ъндърграунд избрал съседната ни страна по примера на скандалния банкер Цветан Василев заради относителната сигурност, която има там, въпреки че към момента властите не го търсят.

Сърбия не е член на Европейския съюз и процедурата за екстрадиция е доста сложна и много дълга при евентуално задържане и последващо искане за конкретен търсен бандит.

Според една от версиите това не била единствената причина Йоско Костинбродския да избере за доброволното си отшелничество именно Сърбия. По думите на запознати кримигероят се установил там и заради близостта на страната до България, което му позволявало да държи под контрол бизнеса си извън закона.

И сега Констинбродския ръководел наркосделки през страната, твърдят запознати.

Оправдан за стрелба по Японеца

Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския и съратникът му Ивайло Симеонов-Богьовеца бяха оправдани за стрелбата по Кирил Киров - Киро Японеца в София през 2003 г. По това обвинение Йоско получи 17 г. затвор, но Върховният касационен съд отмени наказанието и обяви, че Йосифов не е виновен за атентата срещу Японеца. Докато делото се размотаваше между инстанциите, подсъдимият изчезна. Беше обявен за издирване от Интерпол, но след оправдателната присъда снимката му бе свалена от страницата с търсените бандити.

Освен за опита за убийство на Японеца Костинбродския имаше и друго обвинение - за тартор на банда за убийства, отвличания и търговия с дрога, извършени през периода от 2003 до 2010 г. Обвинителен акт по случая е внесен в съда през 2012 г., но Йоско вече е изчезнал от България.

Заловен е в Гърция и е върнат у нас. След кратък престой в ареста е пуснат на свобода и отново изчезва. В крайна сметка Костинбродския не получава присъда и по това дело.

И ако властите почти са забравили за Йосифов, то неговите синове напомнят за него често. И двамата му сина бяха задържани миналата година.

По-големият - Иван беше обвинен за участие в престъпна група  за подготвяне на убийство на прокурори и полицаи, като обвинението е и за производство и разпространение на наркотици, рекет, побои и поръчкови убийства.

Освен Иван Йосифов, другият лидер е Петко Стоянов, съобщават от спецпрокуратурата.

Операцията по задържането им беше проведена на 27 юни 2018 година в София и Софийска област.

Групата е действала от началото на януари 2018 година и са се нарекли "Фирмата". Според обвинението целта на Йосифов и Стоянов е била да овладеят наркопазара в София, именно затова са включили и силови действия - побоище, рекет, поръчкови убийства.

По-малкият син- Валентин Йосифов беше обвинен, че заедно с още трима е откраднал яке от момче и също беше арестуван.

Докато е в чужбина и се крие от правосъдието Йоско Костинбродския стана на два пъти дядо.