Идеи със стъклени буркани


Стъклен буркан вместо ваза

Най-лесният начин да използвате празните стъклени буркани е да ги превърнете в ефектна ваза за хола или кухнята. По желание може да облечете буркана с „шал“ от дантела или да завържете панделка от канап за гърлото му. 

Вътре поставете букет със свежи цветя с къси дръжки – за есента подходящи за хризантеми, далии, слънчогледи.

Стъклен буркан като градински фенер

Ако разполагате с голям балкон или просторен двор, използвайте стъклените буркани за направата на няколко градински фенера. Прехванете гърлото на буркана с телен обръч или с канапено въже от двете страни, така че да оформите дръжка или след като увиете гърлото с панделка, закачете към него S-образна кукичка, така че да може да поставите фенера върху въжетата на простора. Вътре в буркана сипете малко морски пясък или камъчета и сложете чаена свещ.

Стъклен буркан за добра организация на кухнята

Използвайте стъклените буркани с капачки на винт, за да организирате продуктите в кухнята. В по-големите съхранявайте бобовите култури, пастата, ориза, а по-малките може да използвате за различните подправки. Другият вариант е да намажете стъклената повърхност с лепило и да омотаете около буркана канапено въже или прежда. Накрая поставете в буркана всички дървени прибори, които ползвате в кухнята.

Стъклен буркан – игленик

От стъкления буркан лесно може да си измайсторите удобен игленик. Първо от парче плат и малко памук, с помощта на игла и конец, направете игленика. После го залепете със секундно лепило от външната страна на капачката на буркана, а в него може да държите макари, игли и копчета.

Стъклен буркан за тематичен декор

Празните стъклени буркани могат да послужат като основен елемент за сезонна декорация. През лятото слагате вътре пясък, миди, морска звезда, а защо не и някой умален модел на кораб. През есента пълните буркана с кестени, жълъди, шишарки и есенни листа и го поставяте на масичката за кафе в хола. През зимата използвайте за „пълнеж“ коледни топки за елха и картонени кутии на подаръчета с панделки. През пролетта използвайте идеята за стъкления буркан като ваза.

Стъклен хоби-буркан

Останалите стъклени буркани вършат отлична работа за съхранение на вашите хоби-пособия. Мъжете държат вътре различни болтчета и гайки, а жените – мъниста, копчета, панделки и прежди