Фестивалът "Сурва" в Перник отвори сърцата и душите


Фестивалът в Перник отвори душите и сърцата в края на зимата. Повече от 300 000 гости посетиха проявата в събота, за да прогонят злите сили заедно с участниците. Още толкова дойдоха в неделя. Този път дефилириха рекорден бррой групи - над 7000. Те представиха различни традиционни обичаи за здраве и плодородие пред зоркия поглед на журито, оглавявано от проф. Георг Краев.

И докато на сцената всички искаха да покажат най-доборото, то в останалата част на площада кипеше непринудено веселие. Малки оркестри свиреха до изнемога, докато останалите танцуваха и играеха хора. 

Черни дяволи надуваха вувузели, а старци с бастуни и криви носове се кълчеха пред любопитните зрители. 

Най-голям интерес обаче предизвикаха децата, които с гордост дефилираха в маскарадни костюми или народни носии. Свикнали вече на голямо внимание, те позираха за снимки, а след това продължаваха с групите. 

Сред атракциите бе и председателят на Федерацията на европейските карнавални градове - Хенри ван дер Кроон

Заради своята обич към Перник и заради подкрепата, която оказва на фестивала, преди няколко години барон ван дер Кроон бе обявен за почетен гражданин на миньорския град.

Сега е приготвил цялата си колекция от медали и почетни грамоти като дар за любимия Перник. Предвижда се в града да бъде изграден Музей на сурвакарската маска, в който да бъде изложена и колекцията на ван дер Кроон. Баронът, който вече е много възрастен, заяви, че ще продължава да идва в Перник до края на живота си. 

Всъщност всяка година в понеделник след фестивала има много недеволни. Причината е, че тогава се обявяват победителите. А първите места са само две, докто всяка група е направила и невъзможното, за да се добере до едното от тях.

Тази година в категорията за сурвакари печелят групата от кв. "Бела вода" в Перник и представителите на село Джерман.  Те получават наградата "Златна маска". Сред кукерите наградата отива в групата от кв. "Сушица" в Карлово.

За доброто настроение на посетителите по време на фестивала се грижеха и търговците - от дъска за рязане на хляб до печено прасенце - имаше всичко.