Емпайър Стейт Билдинг навършва 90 години


Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк навършва 90 години

Небостъргачът, който получава името си от неофициалното име на щата Ню Йорк, беше пуснат в експлоатация в разгара на Голямата депресия на 1 май 1931 г. и стана най-високата сграда в града за почти четири десетилетия; той държеше този рекорд в света в продължение на 23 години. В същото време скоростта на изграждане на 102-етажния небостъргач също е рекордна - 3439 души го построяват за една година и 45 дни. Церемонията по откриването на сградата е проведена от тогавашния президент на САЩ Хърбърт Хувър, който пръв включва осветлението в Емпайър Стейт Билдинг. На същото събитие присъства и губернаторът на Ню Йорк Франклин Рузвелт, който през 1933 г. става следващият държавен глава.

Сградата става световно известна с последната сцена във филма за Кинг Конг (1933). Поради икономическата криза офисите в сградата, бяха напълно заети едва след 10 години, поради което в ранните му години нюйоркчани шеговито го наричат Empty State Building (от английски „еmpty” - празен).

Сградата започва да носи печалба едва 20 години след откриването ú.

През 1952 г. на върха на сградата е инсталирано телекомуникационно оборудване, а през 1964 г. горните етажи на небостъргача получават свое уникално осветление, чийто цвят се променя в чест на значими събития. Въпреки въвеждането на нови технологии за работата на съвременните компании, външността и входните фоайета, проектирани в стил Арт Деко, остават непроменени, а всички плочи с имената на заведения и фирми, разположени на приземния етаж, са направени от метал и с шрифт, който е бил популярен през 30-те години на XX век.

Тазгодишните тържества ще бъдат скромни поради пандемичните ограничения - кметът на Ню Йорк Бил де Блазио ще запали светлините на малка церемония. Освен това собствениците на сградата подготвиха и малък видеоклип, по време на който моделът Хайди Клум, фигуристът Адам Рипън и телевизионният водещ Анди Коен ще поздравят Емпайър Стейт за рождения му ден.