Дрехите са се свили при прането? Спокойно!


Познато ли ви е чувството на разочарование, което ви изпълва при гледката на деформираната вълнена дреха, която се е свила с поне два размера, тъй като от незнание или невнимание, е пусната в пералнята? Ако отговорът ви е положителен, то не бързайте да ги изхвърляте или подарявате, защото има надежда. Ето как можете да спасите свилите се дрехи с простичък трик:

Преди изобщо да започнете, трябва да проверите дали тъканта, от която е направена дрехата, ще позволи тя да възвърне предишната си форма.

 

Ако става въпрос за вълна, мохер, кашмир или друг вид естествена тъкан, проверете дали платът е плъстен. Резултатът познат като филц е неподатлива на разтягане тъкан.

 

Можете да разберете дали вълната е филцована, като проверите дали отделните влакна са видими (тогава не е филц) и да тествате, дали се разтяга, като издърпате малка част от плата в противоположни посоки.

 

Филцовата тъкан няма да се повлияе, докато тъканата или плетена вълна видимо ще променят формата си.

След като сте установили, че има възможност да разтегнете свитата дреха успешно, е време да си набавите следните неща, които ще са ви необходими:

 

    коркова дъска голяма колкото дрехата

    течен омекотител за тъкани, бебешки шампоан или балсам за коса

    бяла памучна кърпа

    кабърчета

    леген или широка мивка за накисване

След като сте набавили необходимите материали, започвате процедурата по следния начин:

 

Стъпка 1: Напълнете кофата с хладка вода и добавете две супени лъжици омекотител за тъкани, бебешки шампоан или балсам за коса. Това ще омекоти влакната на вашия пуловер, подготвяйки ги за разтягане.

 

Стъпка 2: Нека дрехата да се накисне във водата за не по-малко от 20 минути и не повече 2 часа.

 

Стъпка 3: Излейте течността, но НЕ изплаквайте пуловера. Внимателно изцедете влагата, като не извивате дрехата.

 

Стъпка 4: Разпънете пуловера върху кърпата и го завийте с нея, за да попие останала влага в кърпата.

 

Стъпка 5: Поставете дрехата върху корковата дъска и я разтегнете толкова, колкото можете, като внимавате да не скъсате някой шев. Застопорете на място с помощта на кабърчетата.

 

Стъпка 6: След около час разтеглете още малко пуловера и отново поставете кабърчетата. Повторете тази стъпка няколко пъти или докато не можете да опъвате повече влакната на дрехата.