Чакалтая: Как заради климатичните промени изчезна цял ски-курорт


Мястото е странно както и да го погледнем.

Чакалтая се намира в Боливия, на надморска височина 5375 метра, което е повече от двата базови лагера на Еверест.

До него се стига по най-високият път в цяла Южна Америка. Иначе е само на половин час път от столицата Ла Пас.

Ски-курортът е създаден в края на 30-те години на миналия век върху едноименния ледник. Разполагал е с 1 лифт, няколко писти, ресторант, хотел и хижа.

В добрите си години мястото е било предпочитано от заможните боливийци, но дори и тогава по никакъв начин не би могло да се конкурира с големите ски дестинации.

Любителите на зимните спортове посещавали Чакалтая заради екстремната й слава – това е най-високото място за каране на ски в света.

На смелчаците се предлагало 800-метрово спускане, рисковано извозване с влека нагоре и чай от листа от кока против височинната болест.

Карането на ски на това твърде невероятно място зависело от малък ледник, който се превръщал в прилична писта, когато боливийският дъждовен сезон го поръсвал със сняг.

Но още през 1939 г., когато била открита пистата, ледникът вече се топял. Експертите установяват, че ледникът ще е напълно изчезнал до 2015г.

Прогнозите им обаче се оказват прекалено оптимистични. В началото на 21-и век ледникът се смалява толкова, че вече не може да бъде използван за ски и Чакалтая спира да функционира.

През 2009 г. и последното късче от ледника се разтопява.

От курорта е останал само един заслон, който буквално виси от ръба на планината, напомняйки за изгубения ледник и неговите гости.