Английският пациент отличен за най-добър роман за последните 50 години


Канадският писател Майкъл Ондатджи стана лауреат на "Златната награда Букър".

Неговият роман "Английският пациент" от 1992 година беше признат за най-добрата книга, получавала приза през последните 50 години

Действието се развива в Италия — в изолирана тосканска вила по време Втората световна война. Едната сюжетна линия разказва за любовта на английския пациент — унгарския граф Алмаси. Той изследва либийската пустиня и спи с Катрин Клифтън — съпруга на друг изследовател.

Втората сюжетна линия разказва за Хана — 20 канадска медицинска сестра, която се грижи за обгорелия от самолетна катастрофа и умиращ пациент. По-късно към тях се присъединяват Караваджо, приятел на баща й, крадец, шпионин, измъчван и осакатен от военнопрестъпници, и Кип — млад сикх и сапьор. През деня разчиства района от немски бомби и мини, а през нощта прави секс с Хана. Алмаси е наречен „английският пациент“, тъй като документите за самоличността му са загубени, когато катастрофира със самолета си в северноафриканска пустиня. Обгорял много лошо, той е спасен от бедуини. Не може да си спомни кой е, но е лекуван като британски офицер. Причините са, че говори английски и очевидно е с високо социално положение.

Филмът, създаден през 1996-та по книгата на канадеца, спечели девет Оскара, включително този за най-добър филм.

„Букър“ съществува от 1969-а, като първият носител на наградата е П.Х. Нюби за „Нещо, което да отговаря за“. Да се попадне дори в разширения списък на журито се счита за изключителен успех в литературните среди.