Жена спечели картина на Пикасо от томбола


Италианка спечели картина на Пабло Пикасо на стойност над 1 милион евро в томбола, след като си купила талон за 100 евро.

Спечеленият билет беше изтеглен на живо в аукционната къща на Christie's в Париж, предаде Би Би Си.

Събитиетобеше кулминация на кампанията на благотворителната организация „Care” и беше отлага но два пъти - заради продажба на повече билети, а след това заради ограниченията, причинени от пандемията от коронавируса.

Картината - награда на Пикасо е натюрморт от 1921г - сравнително малко произведение на изкуството - с размери 23 см. на 46 см., което изобразява чаша с абсент и вестник на маса.

Общо за благотворителната организация бяха събрани 5,1 милиона евро, като бяха продадени 51 000 билета в томбола по 100 евро за билет. Около 29% от билетите бяха продадени във Франция, следвани от САЩ и Швейцария.

Организаторите заявиха, че 4,2 милиона евро постъпления ще бъдат насочени към проекти за достъп до чисти водоизточници в села в Мадагаскар, Мароко и Камерун.

Давид Нахмад, колекционер от Монако, който дари картината на Пикасо, ще получи 900 000 евро. Той също дари 100 000 евро на „Care”, съобщиха организаторите.

„Пикасо би се радвал на подобна акция, тъй като той беше човек с интерес към хуманитарните и социални каузи“, заяви организаторът на лотарията Пери Кочин пред медиите.