Защо туршията е полезна?


За качеството на ферментиралите храни, каквато е туршията, се е спорело много.

Поради високото си съдържание на сол и степента си на киселинност, тя всъщност бива обявена за една от най-възможните вредни храни, но последни проучвания показват, че подобни твърдения се изключително грешни и че туршията не само не е вредна за човешкото здраве, ами и е всъщност невероятно полезна.

Според някои, наличието на млечна киселина в организма на човека може да доведе до редица заболявания.

И докато в тези твърдения може и да има някаква малка доза истина, всъщност обаче фактите са съвсем други.

Изследванията показват, че лошият ефект, който туршията може да окаже е страшно силно преувеличен, а на ползите въобще не е обърнато достатъчно внимание.

Всъщност образуването на млечна киселина може да има доста положителни ефекти върху човешкия организъм.

Такъв подобен ефект имат и всичките ензими, които се отделят по време на ферментацията от зеленчуците.

Млечната киселина има страхотното свойство да засища и сякаш пълни стомаха ни и чувствително намалява апетита ни – нещо, от което много от диетуващите у нас през зимата или спазващите някакъв определен хранителен режим, биха се възползвали.

Всички знаем колко е трудно да се вталяваш през зимата с всичките празници и веселби, с които тя се свързва, с малкото движение, заседналото ежедневие и големият студ – туршията обаче се явява невероятен помощник в тази трудна мисия.

Високата киселинност на продукта засилва силно метаболизма, а дрождите, които се образуват в него спомагат за намаляването на нивата на всякакви захари в организма ни и по този начин, следователно дава възможност на организма ни да преработи и усвои количеството храна, което приемаме, по-бързо, по-лесно и по-добре.

Освен това, туршията е доста нискокалорична – все пак тя е съставена от зеленчуци, така че можете да не се притеснявате за количеството, което поемате.

Разбира се, не е хубаво да прекалявате, защото може да раздразните стомаха си.

Така наречените, млечно-кисели бактерии, за които става въпрос, които се съдържат във всяка туршия имат уникалното свойство да предотвратят трансформирането на чревните ензими в канцерогенни такива и следователно, открито можем да заявим, че туршията може да ни предпази от рак.

Също така, проведени са редица други изследвания, които показват, че всъщност във ферементиралите зеленчуци могат да се съдържат повече витамини, отколкото в суровите такива – разбира се, говорим за естествено ферментиралите, чисто домашни туршии, а не закупените от кварталното магазинче буркани.

Докторите съветват да не се отказвате от това вкусно ястие, а да направите така, че да извлечете възможно най-големи ползи от него, тъй като проучванията показват, че ползите не се ограничават само дотук - според най-новите изследвания туршията, комбинирана с чесън е страшно силно средство за борба със зимния грип.