Защо е важно да затваряме капака на тоалетната чиния?


Учени предупреждават, че затварянето на капака на тоалетната чиния, преди да се пусне водата, е още една предпазна мярка срещу разпространението на новия коронавирус.

Това съобщи Ройтерс.

В екскрементите на около 40 на сто от заразените се откриват частици от вируса, макар че учените все още не знаят дали те са инфекциозни. Американски учени са установили, че от 40 до 60 процента от тези частици се разпръскват в помещението, ако водата се пусне при вдигнат капак на тоалетната чиния.

Според авторите на изследването резултатите са тревожни, защото това означава висок риск от разпространение на новия коронавирус, допълва БТА.

По време на епидемията от ТОРС през 2003 г. пътят на заразата на голяма група заболели бе проследен до тоалетна в офис сграда в Хонконг.

Ако новият коронавирус наистина се разпространява така, затварянето на капака на тоалетната чиния е наистина ценна препоръка за предпазване, каза Амандин Гембъл от Университета на Калифорния в Лос Анджелис, която изследва аерозолната стабилност на коронавирусите.

Резултатите са публикувани в сп."Физика на флуидите".