Защо е трудно да родите след 40 г. и трябва ли да се откажете?


 

Да, истина е, че женският фертилитет постепенно намалява с напредването на възрастта. Да заченете след 40 години често се оказва по-трудно от очакваното, но съвсем не е изключение.

Успехът при зачеване и износване на здрав плод ще зависи в голяма степен от това да сте добре информирани как да подходите и как да се предпазите от възможните усложнения.

Какви са шансове за успешно забременяване след 40 години?

Шансовете за забременяване след 40-годишна възраст са по-ниски, отколкото през изминалите вече години. Според някои експерти, след навършването на 45 години забременяването по естествен път, със собствени яйцеклетки, е доста трудно.

В същото време обаче много жени, прехвърлили 40-те, забременяват с помощта на методите за асистирана репродукция. Извършването им е възможно единствено след консултация с медицински специалист по репродуктивно здраве. Затова още в началото на тази статия бихме искали да Ви успокоим, че дори и все още да нямате детенце, забременяването след 40 години е възможно! В това няма нищо страшно, а долните редове на статията, надяваме се, ще Ви дадат допълнителна полезна информация.

Голяма част от жените на възраст над 40 години страдат от репродуктивни проблеми. Според редица източници, броят им достига до над 50%! При тях шансовете за зачеване в рамките на всеки овулационен цикъл са около 5%. Това обяснява по-дългия период от време, необходим за успешно зачеване в случаите, в които то е осъществимо.

 

Брой на яйцеклетките

Когато жената навлезе във възрастта на пубертета, броят на яйцеклетките й е между 300 000 и 500 000. През всяка следваща година, те започват да намаляват с 13 000. Когато жената достигне до 37 години, броят на яйцеклетките в нейното тяло е около 25 000. Разбира се, намаляването на броя на яйцеклетките при жената намалява и шансовете за узряване на яйцеклетка по време на овулацията. От своя страна, това влияе негативно и на вероятността за бързо и безпроблемно забременяване след 40 годишн възраст. Най-малко 500 яйцеклетки по време на овулация не достигат до зрялост на всяка яйцеклетка, намираща се в женското тяло.

Възраст на яйцеклетките

С напредването на възрастта, оставащите в яйчниците на жената яйцеклетки също остаряват. Това усложнява оплождането им от сперматозоидите, а впоследствие – и имплантацията на ембрионите. Поради тази причина забременяване след 40 години е още по-трудно да се осъществи по естествен път.

Генетични аномалии

Колкото повече изчаква една жена преди да забременее, толкова по-големи са и рисковете от преждевременно раждане, спонтанен аборт и генетични изменения, настъпващи в хода на развитието на плода. Генетичните аномалии засягат хромозомите на развиващия се ембрион. В хода на делене на яйцеклетките, е възможно да се получат грешки при клетъчното делене. Ако тъкмо такава яйцеклетка бъде оплодена, ембрионът ще има 24 вместо 23 хромозома или, с други думи – твърде много. Така, например, хората, страдащи от Синдрома на Даун, имат допълнително копие на 21-вата хромозома. Опасността от възникването на такива генетични аномалии при забременяване след 40 години е близо 25 пъти по-голяма в сравнение със случаите на зачеване на 20-25 години. Тя може да попречи и на правилното развитие на ембриона и оттам – до спонтанен аборт.

Гинекологични проблеми при майката

Съвсем естествено е с увеличаването на възрастта при жената, да възникват гинекологични нарушения като проблеми с овулацита, инфекции, ендометриоза и други. Състояния от такъв тип биха могли допълнително да повишат времето, необходимо за успешно забременяване. В някои случаи, е възможно и да се наложи задължително да прибегнете до някой от методите за асистирана репродукция.

Намаляване на либидото

Макар и спадът в нивото на сексуалното желание да не е факт при всички двойки, той е установен при голямата част от тях. С намаляването на либидото, намалява и честотата на полова близост и сношение между партньорите.

Забременяването след 40 години – „За“ и „Против“

Бременността във всяка възраст има както положителни страни, така и някои негативи. Нека разгледаме най-основните плюсове и негативи на забременяването след 40 години. От една страна, в първия случай се наслаждавате на младостта си, пътувате, забавлявате се и сте някак по-безгрижни. От друга страна, забременяването след 40 години би могло да доведе до затруднения. Те могат да наложат изкуствена намеса за постигането на успешно зачеване.

Плюсове на забременяването след 40 години

Имате повече опит

Времето е онова, което никой не може да върне назад. Колкото повече напредва, толкова повече неща Ви се случват и Ви обогатяват. Опитът, който имате възможността да придобиете, ако решите да изчакате преди да станете родител, не е единствено в професионалната област. Напротив – всеки ден научавате нещо ново за живота. То Ви прави по-информирани и по-подготвени за новите предизвикателства, които предстоят. В допълнение, когато в една двойка сте само двама, се опознавате още по-активно. Научавате всички дребни детайли един за друг и това неминуемо Ви сплотява. Когато се почувствате готови, дори и да забременеете след 40 години, новият член на семейството ще бъде обсипан с още повече любов, грижи и осъзнато внимание.

Притежавате много повече знания за родителството. 

Забременяването след 40 години Ви помага да използвате времето, за да научите много повече както за света, който Ви заобикаля, така и за родителството. Неминуемо около себе си ще срещате млади и не толкова млади майки с деца на различна възраст. Освен примера, който виждате навън, информация по темата се разпространява и по всички останали комуникационни канали. За забременяване въобще и забременяване след 40 години се пише и говори както от медицински специалисти, така и от жени, които вече имат опит с родителството и с радост споделят своя опит.

Финансово стабилни сте.

Изчакването на точния момент за планирането на зачеване и забременяването след 40 години помагат както на Вас, така и на мъжа, който Ви подкрепя и обича. За това време постигате финансова стабилност, каквато рядко бихте имали десет или двадесет години по-рано. В допълнение, с напредването на възрастта, парите се харчат по-разумно. Със сигурност вече ще имате изградени приоритети, които ще Ви помогнат в отглеждането на детето си. Любопитен факт е, че според американско проучване, доходите на жената се увеличават с 9% за всяка година, в която тя отлага планирането на бременност.

Негативи на забременяването след 40 години

В хода на опитите за зачеване биха могли да възникнат трудности

Това е може би най-големият негатив на забременяването след 40 години. Колкото повече отлагате, толкова повече време ще отнемат опитите докато постигнете успех. Причината е, че яйчниковият резерв при жената постепенно започва да намалява още след 30-тата година. Затова и забременяването след 40 години повишава значително вероятността от спонтанен аборт и увреждане на плода.

Имайте предвид, че всяка година след навършването на 40, прогресивно намалява шансовете за зачеване. Това означава, че шансовете за забременяване на 41 години са много по-високи от тези на 43 години. Според проучване на американското медицинско списание „Fertility and Sterility“, шансовете за забременяване със собствени яйцеклетки при жени на 40 години, страдащи от репродуктивни проблеми, са около 25%. Когато достигнат до 43 години обаче, шансовете достигат до 10%, а на 44 години – до 1,6%. Що се отнася до вероятността от спонтанен аборт при жени, достигнали успешно до забременяване след 40 години, тя е около 24% при жени на 40 години, около 38% при жени на 43 години и около 54% при жени на 44-годишна възраст.

Вероятност от възникване на усложнения по време на бременността 

При успешно забременяване след 40 години, е много възможно да се появяват допълнителни усложнения по време на бременността. Такива биха могли да бъдат високо кръвно налягане, диабет, разкъсване на плацентата и усложнения по време на самото раждане.

Вероятност от раждане преди датата на термина

Забременяването след 40 години повишава шансовете за раждане преди термина или влизането в деветия месец. В тези случаи, често се случва новороденото да е с тегло, по-ниско от необходимото или то да се роди преждевременно.

Напреднала възраст и при мъжа 

Независимо, че жената е тази, която износва плода в своята утроба, за успешното зачеване е необходимо и мъжът да се намира в добро репродуктивно здраве. Макар оплодителната способност на мъжките сперматозоиди да се запазва и до навършването на 70 години, а понякога и по-нататък, качеството им постепенно започва да намалява. Колкото повече напредва възрастта и на мъжа, толкова по-голяма е вероятността от генетично увреждане на плода.

Как е възможно забременяване след 40 години?

Ако вече сте на възраст над 40 години и все още или тепърва се опитвате да забременеете, на първо място Ви съветваме да се консултирате със своя лекар. Вероятно вече сте го направили, но това е първата крачка към намиране на решение на проблема. Голяма част от специалистите ще Ви посъветват да направите кръвни тестове. Те установяват нивата на фоликулостимулиращия хормон (FSH), лутеинизиращия хормон (LH) и хормона естрадиол на третия ден от менструацита. В зависимост от индивидуалното състояние на Вас и мъжа до Вас, що се отнася до репродуктивното Ви здраве, методите за асистирана репродукция са насреща! Вероятно тъкмо благодарение на някой от тях ще успеете да сбъднете своята мечта и ще се сдобиете с дете!

Естествено забременяване след 40

В случай, че нито един от партньорите в една двойка няма конкретен репродуктивен проблем, който се нуждае от решение, възрастта е единственият фактор, който има значение. Забременяване по естествен път в тези случаи и напълно възможен и желателен подход.

За да не се губи ценно време е необходимо преди всичко да следите стриктно за времето на настъпване на овулация чрез тестове за овулация. Фоликулометрията, направено от АГ специалист, е отличен начин да сте сигурни, че фоликулът съзрява правилно и да предвидите най-вероятния ден на отделянето на яйцеклетката. 

Здравословното хранене и умерените физически усилия ще осигурят поддържането на оптимално здраве при двамата партньори. Приемът на определени витамини и минерали ще бъде допълнителна застраховка за това, че организмът ви няма да изпита недоимък от ключови за репродуктивното здраве нутриенти. Допълнителният внос на антиоксиданти ще защити половите клетки от вредното въздействие на свободните радикали. 

Асистираните репродуктивни технологии и забременяването след 40 години

Ако страдате от нередовна овулация, хормонални проблеми, ендометриоза, Синдром на поликистозните яйчници или качеството на яйцеклетките и яйчниковата функция е необходимо да се подобри, забременяването след 40 години се усложнява допълнително. Разбира се, това не бива да Ви плаши – факторите, които трябва да вземе предвид Вашия лекар при назначаването на лечение и стимулация са повече, но това не означава неуспех! При мъжа от значение са всички спермални показатели – брой, подвижност, морфология и т.н.

Ин витро оплождане

Ин витро оплождането е един от най-широко разпространените методи за асистирана репродукция. То се изразява в свръхстимулация на женските яйчници, които развиват по-голям от обичайния брой фоликули. Във всеки от тези фоликули започва да зрее яйцеклетка. След спукването на фоликулите са налице средно между 7 и 10 яйцеклетки, които потенциално могат да бъдат оплодени и развити в ембриони. Развитите ембриони се имплантират в матката посредством ембриотрансфер.

Имайте предвид обаче, че успеваемостта на ин витро процедура при опити за забременяване след 40 години е по-ниска в сравнение с тези на по-ранна женска възраст. Не винаги стимулирането на овулацията е достатъчно за пораждането на успешна бременност. Вероятността за успех при един инвитро цикъл в хода на опитите за забременяване след 40 години е както следва: на 40 години – 15%, на 41 години – 11%, на 42 години – 8%, на 43 години – 5%, а на 44 години и след това – едва 2%. В допълнение към стимулирането на овулацията, от значение са и рисковете и условненията, които биха могли да възникнат по време на бременността.

Инвитро оплождане с донорски яйцеклетки

Жени до 51 години включително могат да се подложат на процедура по инвитро оплождане с донорски яйцеклетки. Такава е регулацията, съгласно последните изменения на Наредба №28 от 20.06.2007 г., отнасяща се за дейности по Асистирана репродукция. Това е алтернатива за жените, правещи опити за забременяване след 40 години. Възможно е те да нямат достатъчен брой яйцеклетки или качеството им да не е достатъчно добро за реализиране на ин витро процедура с високи шансове за успех. В тези случай донор би могла да бъде както роднина на жената (сестра, братовчедка), така и непозната доброволка, изразила готовност.

Разбира се, независимо дали Ви е позната или не, жената, превръщаща се в дарител на яйцеклетки, отговаря на определени условия и критерии, гарантиращи отличното ѝ репродуктивно здраве към момента на даряване. 

Сурогатно майчинство

Сурогатното майчинство се нарича още „заместващо“ майчинство, тъй като плодът се износва от друга жена, чужда за двойката партньори, желаещи да имат дете. Яйцеклетките на жената и сперматозоидите на мъжа се трансферират в тялото на сурогатната майка. Ако бъдещите родители по една или друга причина не могат да дарят от своите полови клетки, се прибягва до търсенето на донори. Много рядко обаче самата сурогатна майка се превръща в донор на яйцеклетки. Това правило е напълно обяснимо, тъй като по този начин би се засилила връзката между нея и новороденото дете.

Сурогатното майчинство е метод, до който бъдещите родители прибягват, когато съществува някакъв вид риск – за майката или бебето. Такъв би могъл да бъде риск от заразяване с тежко заболяване, риск за жената или друг вид медицинска невъзможност. Ако случаят е такъв и правите опити за забременяване след 40 години, голяма е вероятността сурогатното майчинство да се реализира с донорски яйцеклетки.

За съжаление, сурогатното майчинство е забранено и се счита за незаконно в България. Сурогатното майчинство е забранено още в Австрия, Германия, Испания, Италия, Португалия, Франция, Унгария, Швеция и Норвегия. Обратно, позволено дори без заплащане е във Великобритания, Дания, Гърция и Ирландия, както и в някои американски щати (няма общ федерален закон). Много често двойките, прибягващи до сурогатно майчинство, го осъществяват успешно на територията на Украйна.

Осиновяване на дете

Осиновяването на дете е другата възможност да отгледате здраво и жизнено дете, като свое собствено. Процедурата подлежи на строги правни регулации, с които трябва да се запознаете в детайли в случай, че с половинката си решите да предприемете стъпки в тази посока.

При голяма част от жените, забременяването след 40 години се случва по-бавно и по-трудно заради възрастта и намаленото качество на яйцеклетките. Въпреки това, е възможно! Има случаи, в които жени на 30-годишна възраст имат по-ограничен яйчников резерв в сравнение с жени над 40 години, с редовна овулация. Затова, ако се опитвате да забременеете, независимо от възрастта си, се консултирайте с медицински специалист и направете необходимите тестове. Те ще ви дадат най-точна информация за нивото на репродуктивното Ви здраве и броя на яйцеклетките, които се откриват в яйчниците.

Все по-често се срещат жени, които забременяват успешно след 40 години и се радват на здрави и жизнени деца. Макар поради една или друга причина да са отложили забременяването след 40 години или в по-късна възраст да са узрели за това да станат майки, развръзката е щастлива! Съветваме Ви да се придържате към здравословен начин на живот и да следвате съветите на своя лекар и Ви желаем скорошно забременяване, лека и усмихната бременност и много бъдещи радости!