Яжте всеки ден 2 плода и 3 зеленчука


Американски диетолози са разработили здравословни диетични насоки за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и рак. Според учените, за да си осигурите дълъг и здравословен живот, трябва да консумирате по 2 плода и 3 зеленчука дневно. Изследването е публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация „Circulation“.

Авторите са анализирали данни от две проучвания от 1984 до 2014 г., Проучване на здравето на медицинските сестри и последващо Проучване на здравните специалисти, в което са участвали повече от 100 000 души. И двата набора от данни включват подробна хранителна информация за участниците, която се е събирала на всеки две до четири години в продължение на 30 години.

Освен това изследователите включили данни за потреблението на плодове и зеленчуци и смъртността от 26 проучвания в 29 държави в Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия.

Анализ на всички проучвания, включващи общо над 2 милиона души, установил, че по-големият прием на плодове и зеленчуци намалява риска от хронични заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и рак, които са водещите причини за преждевременна смърт. Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обаче само около 1 на всеки 10 възрастни днес яде достатъчно плодове и зеленчуци.

Проучването установява, че консумацията на 5 броя плодове и зеленчуци дневно е свързана с най-ниския риск от смърт и увеличаването на тази доза не показва никакви допълнителни ползи. В същото време авторите отбелязват най-голямо дълголетие се наблюдава при тези, които ядат по 2 плода и 3 зеленчука дневно.

„Тази комбинация е може би най-полезната по отношение на предотвратяването на сериозни хронични заболявания и е относително постижима за широката общественост“, заяви в прессъобщение ръководителят на изследването Донг Уанг, епидемиолог и диетолог в Харвардското медицинско училище.

В сравнение с тези, които консумират само два плода и зеленчука на ден, участниците, които ядат по пет, имат 13% по-нисък риск от смърт по всички причини и 12% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт и 10% намаляване на риска от смърт от рак, както и 35% намаляване на респираторни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

В същото време учените отбелязват, че не всички плодове и зеленчуци са еднакво здравословни. Например нишестените зеленчуци като картофи, грах и царевица, както и плодовите сокове не намаляват риска от смърт. Най-големите ползи се откриват в зеленолистните зеленчуци, като спанак, маруля и зеле, както и плодове и зеленчуци, богати на бета-каротин и витамин С, като цитрусови плодове и моркови.