Яхатата, която падна жертва на най-скъпия развод във Великобритания


Със спа, плувен басейн, две хеликоптерни площадки и стаи за 18 гости, Луна е по-скоро плаваща луксозна вила, отколкото яхта.

Екипаж от 50  души се грижи за деветте палуби. Само спасителните лодки струват 4 млн. Долара. Мощни двигатели задвижват кораба с максимална скорост от 22 възела, твърди New York Times.

Но сега Луна не се движи. Яхтата стои в сух док в Дубай -резлутат от това, което във Великобритания нарекоха най-скъпият британски развод.

През декември 2016 г. съдия от Върховния съд нареди на руския милиардер Фархад Ахмедов, който живее в Англия от 90-те, да плати еквивалента на 646 млн. долара на бившата си съпруга Татяна Ахмедова. Той отказа, твърдейки, че двойката е била разведена в Русия преди повече от десетилетие.Видял се в невъзможност да изпълни решението си, съдията разпрореди през април Ахмедов да предаде на бившата си жена яхтата, оценена на около 500 милиона долара. Оттогава тя е задържана от властите в Дубай, където е влезнала за ремонт.

Повече от десетилетие руски олигарси местят семействата си и част от нетната си печалба в Англия. Сключена е негласна сделка: олигарсите получават убежище от безмилостните реалности на руската държава, а Великобритания получава "приток" на много богати хора.Сега някои олигарси научават по трудния начин, че животът на острова крие опасности. Това важи и за нерезиденти като Ахмедов, който никога не стана британски гражданин. В опит да държи британските данъкоплатци далеч от парите си, той ограничава броя на дните, в които пребивава в Англия, до максимум 180 на година. (Наскоро броят бе намален на 90 дни.)

През януари той се появи в "Путиновия списък" - опис на бизнес и политически елити в Русия, публикуван от администрацията на Тръмп. Седем олигарси, макар и не Ахмедов, станах обект на санкции, които им попречат да извършват бизнес в Съединените щати.Дори Луна, най-доброто возило в морските разходки, е персонализирана за човек, който очаква неприятности. Има система за откриване на ракети, анти-дрон система, бронирани прозорци и врати.

Никоя от тези особености обаче не успя да защити Ахмедов от британската съдебна система, въпреки усилията на неговия юридически и счетоводен екип. Преди да пристигне в Близкия изток, корабът е бил на епично пътуване, макар  то да не се измерва в морски мили.


След като съдия във Великобритания взе решение по бракорозводното дело, Ахмедов започва това, което съдията нарече "кампания", за да скрие активите си в мрежа от офшорни компании. Нищо не показва ширината и изобретателността на тази мрежа като Луна. От ноември 2016 г. досега яхтата пътува само на хартия, описана по такъв начин и с такава изобретателност за защита на имуществото и финансов инженеринг, че британския съд се видя принуден да я опише в десетки диаграми, заложени в крайното решение.

Изземването на яхтата естествено не се хареса Ахмедов. Затова той и адвокатите на семейния тръст, който технически притежава Луна, подава иск - все още висящ - с аргумента, че съдбата на яхтата трябва да бъде решена от местен съд в Дубай, като се използва ислямското право, известно като Шариат.Което е странно, защото и двамата съпрузи са християни.

Петролният и газов магнат, който е близък приятел със собственика на футболния клуб Челси Роман Абрамович, се жени за Татаяна преди повече от 20 години.

Двойката, която има двама сина, се мести в Лондон през 1993 г., а тя отглежда децата без помощта на бавачка, става ясно в съда.

Те живеели в имение на стойност 39 млн паунда (55 млн. долара) в Съри и имали ваканционен имот на стойност 27.8 млн. паунда (39 млн. долара).

Татяна претендира за близо половината от общото им състояние в размер на 1 млрд. паунда (1.43 млн. долара) заради “равния й принос към благосъстоянието на семейството” по време на брака им.Ахмедова твърди, че досега не е получила почти нищо, въпреки решението на съда.

Как ще приключи семейната сага е трудно да се предвиди. Решението на трибуналът не е лесно, отчасти, защото като цяло съдът се е произнесъл до момента само по около десетина подобни дела. Ясно е, че ако Татяна победи, тя ще търси купувач и ще продаде яхтата.

Също така е очевидно, че  Ахмедов ще обжалва делото, докато не спечели или корабът се разруши.

"Той предпочита да види гниенето на Луна в топлината в Дубай, отколкото да види,че е предаден на Татяна", заяви адвокат на олигарха.