Вкусът към музикта разкрива характера ни


Хората, които харесват по-лесната за слушане музика, е по-вероятно да бъдат разговорливи и енергични, докато хората, обичащи опера, са по-проницателни и с въображение.

Това твърдят учени.

Две проучвания на психолози от Кеймбридж и някои от най-добрите университети в САЩ показват, че типът на личността на човек може да се предвиди чрез вкуса му за музика, съобщават от британския вестник "Телеграф".

Хората, които са по-екстровертни и се чувстват по-добре, водейки леки разговори, отколкото интровертните хора, показват влечение към музика, категоризирана като „проста, релаксираща и акустична“.

Намирането на тези взаимовръзки е било трудно в миналото, тъй като хората, участващи в изследванията, са били в по-голямата си част младежи и са споделяли сходен вкус за музика, както и са използвали собствени термини за определяне на стиловете и жанровете на музиката.

Но сегашното глобално интернет изследване разполага с повече от 20 000 участници, като повече от половината са над 22 години. На тях са им били предоставени 25 жанра музика, предварително избрани и изготвени от музикални специалисти.

Изследването разделя личностните типове на „големите пет“ модела, използвани от психолозите от поне 50 години.

Екипът, воден от д-р Джейсън Рентфол, е открил, че хора с "по-отворено“ съзнание са по-склонни да слушат сложна музика, описана като „вдъхновяваща, сложна и динамична“, но са по-малко впечатлени от бавната мелодична музика. Според теорията на „големите пет“ хората с отворен ум са по-склонни да научават нови неща.

Екстровертите, които са разговорливи и енергични, показват предпочитания към „непретенциозна музика“, описана като „проста, релаксираща и акустична“.