Вижте най-зашеметяващите обществени стълби в света


Разбира се, асансьорите са по-удобни, но стълбищата осигуряват прозорец към света, който толкова рядко се вижда от всяка друга гледна точка.

Независимо дали са направени встрани на скала или преминават през водата, като моста Моисей в Южна Холандия, стълбите не само имат функционална роля, но често и естетическа.

От Architectural Digest правят преглед на най-красивите стълбища, които привличат като визия, структура и функционалност.

Ватиканският музей (Рим, Италия)

Старото спирално стълбище на музея на Ватикана е една от най-красивите части на пространството. Известно е като стълбището Bramante, а оригиналът е построен през 1505 г., новото е завършено през 1932 г.

Dongdaemun Design Plaza (Сеул, Южна Корея)

Проектирано от Заха Хадид (в сътрудничество с южнокорейската фирма Samoo), стълбището в дизайнерския комплекс Dongdaemun Design Plaza в Сеул е зашеметяващо представяне на работата на модерните архитекти.

Ha'ikū (Оаху, Хавай)

Ha'ikū Stairway Hike, което също така е известно като Стълби към Рая, е почти 4000 стъпала пътешествие през самия център на планината Оаху Ко'олау.

 

Магическа планина Тигър и костенурка (Дуисбург, Германия)

Магическа планина Тигър и костенурка не прилича на друго влакче в света, в смисъл че посетителите ходят по цялата структура. Проектиран от немските художници Хайке Мутер и Улрих Гент, това е по-скоро скулптура, отколкото истинско пътуване.

Въпреки това, тези, които отидат и се изкачат, ще бъдат възнаградени с гледка към заобикалящата природа на Дуисбург.

Планината на небесната порта (Zhangjiajie, Китай)

Разположена в рамките на Национален парк Tianmen Mountain в Югоизточен Китай, Планината на небесната порта позволява на посетителите буквално да се разходят из нея. Когато се изкачат на върха на стълбището, посетителите ще бъдат възнаградени с невероятни гледки от двете страни на планината.