Винен масаж подмладява


Още древните знаели, че виното е най-вкусното лекарство и най-добрата храна. Съвременната медицина също отчита благотворното му влияние върху човешкия организъм, особено като профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Това въздействие на виното върху кръвоносните съдове се дължи на минералните съставки, на ароматните и багрилни вещества и най-вече на полифенолите. В белите вина те са по-малко, но са по ефикасни. Правени са различни диети с вино при умерена консумация, разбира се, и под лекарски контрол. При експериментите е установено, че нивото на "лошия" холестерол спада, а редица други кръвни показатели се подобряват.

Това довежда до намаляване риска от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Освен това се наблюдава и намаляване на теглото въпреки голямото количество приети калории с напитката. Виното така настройва обмяната на веществата, че организмът изгаря повече калории, отколкото са били поети с алкохола. В редица държави, славещи се с производствата на добро вино, са разработили винотерапии, съчетани с диети, бани, масажи, гимнастика и козметични процедури, които оказват благоприятно въздействие върху кръвообращението, имунната система и мастната обмяна.

Люспите от изцеденото грозде се използват за компреси, а се прилагат и външни обтривания с вино, които облекчават болките в опорно-двигателния апарат. При тези терапии се приемат до две чаши вино на ден. От значение е, разбира се, и храната, която не бива да съдържа, сол, мазнини и белтъчини.

Винотерапията се провежда под контрола на кардиолог и дерматолог. Правят се вани с гроздови екстракти и винен масаж. Масленият екстракт от гроздови семки освежава и разкрасява кожата. Полифенолите, съдържащи се в гроздовите семки, са ефикасно средство за борба със застаряването на кожата. На базата на семки от бяло грозде се разработват козметични серии и кремове за около очи.