Виаграта на Хималаите - по-скъпа и от златото


Всяка пролет в Хималаите хиляди селяни от Непал, Тибет и Бутан се втурват да събират гъба, известна като афродизиак, която расте във вътрешността на гъсеница и която се продава понякога по-скъпо от златото в китайските билкови аптеки.

Гъбата ярсагумба или Ophiocordyceps sinensis е известна с прозвището "виаграта на Хималаите".

Нейното откриване обаче става все по-трудно.

Ново изследване на Американската академия на науките показва, че климатичните промени допринасят за намаляването на гъбата, предаде Франс прес.

Досега се смяташе, че гъбата става все по-голяма рядкост заради прекомерната експлоатация и жестоката конкуренция. През 2009 г. и 2016 г. реколтата стана причина за кървави сблъсъци в Непал.

Учени разговаряли със събирачи на гъбата в Тибет и в Съчуан в Китай. Те проучили и още 800 интервюта, направени по време на други изследвания. Освен интервютата, учените направили метеорологичен и географски анализ и анализ на околната среда и съставили приблизителна карта на производството на гъбите. Те направили оценка на развитието на това производство от десетилетия насам.

В резултат учените стигнали до извода, че естественият хабитат на гъбата, която обича студени райони на голяма надморска височина, но без много сняг, намалява, колкото повече Хималаите се затоплят.

Това затопляне през зимата е неоспоримо.

В Бутан то се оценява на 3,5-4 градуса по Целзий в периода 1979 г. - 2013 г. От 80-те години на тибетското плато броят на дните, в които земята е замръзнала, намаляват с всяка година.

Виаграта на Хималаите се слага в чайове и супи.

Смята се, че освен за подобряване на сексуалните постижения, тя помага и в битката с рака и други болести.

Авторите на изследването говорят за случай на цена от 140 хил. долара на килограм за гъби с отлично качество през май 2017 г. За сравнение килограм злато струва около 40 хил. долара.