Великолепието в чаша, наречено Bellini


Италианците са ненадминати в храната, но не бива да ги подценяваме когато стане въпрос и за напитките. Средиземноморският народ се радва на хубаво време, добра почва и съответно великолепно вино. А, когато то е пенливо, настроението е гарантирано.

Днес ви предлагаме рецепта за един класически италиански коктейл, който има в състава си именно италианско пенливо вино.

На вашето внимание: Великолепието в чаша, наречено Bellini

Може да изберете както просеко, така и шампанско. Важното е виното да има балончета. Втората ключова съставка, за която лятото е ключово са прасковите.

Името на този коктейл идва от уникалния цвят, който придобива след като се смесят двете съставки. Създателят на Bellini Джузепе Чиприани решил, че той му наподобява цвета на тогата на светец в картина на художника от XV в. Джовани Белини.

Коктейлът е измислен във Венеция в началото на 40-те години на миналия век и става истинска сензация.

Ето как може да си го приготвите у дома лесно и бързo

Обелвате, нарязвате и пюрирате добре узрели праскови според количеството, което желаете да направите. В оригиналната рецепта Bellini се прави с бели праскови, но на много места вече се използват класическия оранжево-червен плод.

В чаша изсипвате малко от пюрето, след което доливате с добре изстуденото пенливо вино. Големият майсторлък тук е да не пресечете коктейла и да не се образува неприятна пяна на върха. Това може да постигнете като потопите дълга метална лъжица или вилица в чашата и по нея леко започнете да разливате просекото. Също така периодично спирайте, за да разбъркате и смесите двете съставки.

Обикновено съотношението е 60:40 в полза на виното. А, сега ви желаем приятни летни мигове и наздраве!