Вана или кабина – това е въпросът


И защото се прави през няколко години – колкото се може повече, трябва добре да се помисли за всичко. Повечето хора се колебаят какво да изберат – вана или модерните напоследък душ-кабини, които имат и различни възможности за масаж, за слушане на радио и дори за говорене по телефона.

 Ваната е прекрасно средство за релакс, а във водата може да добавите различни етерични масла и аромати. Тя може да се използва при различни козметични процедури – маски за лицето и косата. Чаша вино и хубава книга ще направят почивката във ваната един от най-желаните моменти през деня. А къпането на детето ще се превърне в истинско забавление.

Минус е, че ваната заема много място и не е подходяща за всеки тип бани. А за да бъде напълнена, й трябва много топла вода. Нещо, което трудно се постига, ако домакинството ползва бойлер.

 Ако обаче сте на ТЕЦ и имате достатъчно голяма баня, можете да изберете между различни по форма и материал вани

Душ-кабината може да се постави и в малката баня. Тя е подходяща за хора, които имат сърдечни проблеми и за които ваната е противопоказна. Добре е да изберете модел с нисък борд, за да е влизането и излизането по-лесно. Другите пък може да се напълнят с вода и да се ползват като малка ваничка. Повечето имат и място за сядане.

Минус е, че душ-кабината трудно се почиства, тъй като на вратичките има множество засеци, до които трудно се достига. А заради парата между кабината и стената се образува конденз, който може да даде благоприятна почва за развитието на мухъл. Достъпът зад душ-кабината обаче е почти невъзможен.

Това може да се избегне, като се направи малко корито от плочките, което да се затвори със специални вратички. За задна стена на импровизираната душ-кабина може да се ползва стената на банята. Обикновено тя се приспособява в ъгъла.