В Ню Йорк завършиха най-високата жилищна сграда в света


В Манхатън имаше церемония за достигането на най-високата точка на Сентрал парк тауър - 472 метра над земята, пише Ройтерс.

Небостъргачът в Ню Йорк е най-високата жилищна сграда в света. В него все още няма живеещи, но строителите вече монтираха стоящият най-високо елемент от конструкцията.

Сградата предлага 179 луксозни апартамента, като най-малките имат две спални и 133 квадратни метра площ, а най-големите съответно 8 спални и 1625 квадратни метра площ.

Най-евтиният апартамент в 472-метровата сграда струва 6,9 милиона долара. Той се намира на 33-я етаж и има 2 спални.

Перлата в короната е апартамент с 5 спални, който е на 112-я етаж на Сентрал парк тауър, предлага невероятни гледки към цял Ню Йорк сити и Ню Джърси.

Обявената цена е 63 милиона долара

Небостъргачът има собствен плувен басейн, спа център, киносалон и бална зала за 126 гости.

Апартаментите започват от 8-я етаж, защото на първите 7 ще се помещава огромен магазин от веригата луксозни универсални магазини Нордстром, с площ близо 28 000 квадратни метра.

Първите живеещи в Сентрал парк тауър ще се нанесат през 2020 г. От Нордстром са дали като дата на откриване на магазина им края на октомври 2020 г.

Небостъргачът, който е най-високата сграда извън Азия, се намира на т.нар. Редица на милиардерите - група луксозни построени и стоящи се небостъргачи, в близост до южния край на Сентрал парк в Манхатън.

Проектът се осъществява от компанията за луксозни имоти Екстел с финансиране от инвестиционен фонд на общината на Шанхай.