В Германия класическата музика е на пиедестал


Велики класици като Гьоте, Шилер, Кант и Шопенхауер допринесят за това Германия да стане известна в световен мащаб като нацията на поетите и мислителите. От своя страна композитори като Бах, Бетовен и Брамс превръщат родината си в страна на музикалните гении. Бетовен се счита за най-известния в света класически композитор. "Уникалната плътност на хоровия, оркестровия и театралния пейзаж, както и сериозните инвестиции в културата, превръщат Германия в „Мека на класическата музика“, съобщава Дойче Веле.

Колкото повече се отдалечавам от Германия, толкова по-голямо възхищение предизвиква тя, казва Кристиан Хьопнер, генерален секретар на Германския музикален съвет. Например в Бразилия Германия се възприема като„ музикална държава“ в много по-голяма степен, отколкото съседните ни страни , уверява той. Германският музикален съвет е асоциацията, представляваща интересите на около 14 милиона души, които създават музика в Германия.

Според данни на Съюза на немските оркестри през 2018 г. в страната има 129 публични оркестъра. Формации като Berliner Philharmoniker, Dresden Staatskapelle и Leipzig Gewandhaus Orchestra са сред най-добрите в света. Този плътен оркестрален пейзаж не включва известни камерни ансамбли и ансамбли от древна и съвременна музика, като Бременската камерна филхармония, Концерт Кьолн и Ансамбъл Модерн. Има и младежки оркестри.

Що се отнася до музикалните театри, Германия е рядко явление: страната има над 80 стабилни оперни състава, почти толкова, колкото в останалия свят. Повечето от около 560 оперни театри в света са временни, тоест нямат фиксирани трупи, а вместо това наемат певци или цели продукции за определено време. Има критици, които отново и отново питат дали са необходими толкова много субсидирани оркестри и оперни театри в Германия. „Те никога не са достатъчни“, отговаря Кристиан Хьопнер, който се застъпва за културното многообразие, за което всеки оркестър и всеки театър са незаменими.

Популярността на германските фестивали процъфтява: през 2019 г. 73 000 посетители от Европа и други части на света се стичат на фестивала на Бах в Лайпциг. Повече от 62 000 меломани идват на Wagnerian в Байройт всяко лято. Много от тях трябва да чакат години, за да постигнат желания вход, който ще им позволи да направят поклонение до Зеления хълм. Други значими фестивали са Rhingau и Schleswig-Holstein.

Ако вярваме на статистиката, германците обичат класическата музика. От близо 83 милиона жители, около 14 милиона свирят на инструмент или пеят в хор. В едно от всеки шест домакинства се свири един или повече инструменти. Има списъци с чакащи за обучение в музикални училища и детски градини с музикално образование. В цялата страна има почти хиляда държавни музикални училища, които почти 1,5 милиона деца и младежи посещават, за да се обучават. Но музиката се учи и в детските градини и училищата.

Не всички германци се радват на музикално обучение, но обичат да слушат музика. Според данни на Германския музикален съвет 33% от германците харесват класическата музика. Само в Русия и Япония има подобен интерес.