Творби на български скулптор с уникален стил красят цяла Франция


Живко Седларски e един от съвременните български скулптори с ясно изявен собствен стил.

Роденият в Елхово творец от години живее и работи във Франция, където негови творби украсяват различни публични пространства.

Една от забележителните скулптори на Живко Седларски е „Jump". Тя е и една от първите му работи от серията „Рокли", донесла на автора популярност по целия свят и превърнала се в негова запазена марка. Скулптурата представя жена в ефирна рокля, с развети от вятъра коси  в мига преди да скочи в неизвестното. Изработена от арматурно желязо, творбата превръща в красива реалност творческите хрумвания на българския художник.

Идеята била тя да украси покрив на новострояща се, модерна сграда. „Jump" e замислена като скулптура, която да се рее във висините на небето.

"Играя с прозрачността. Арматурното желязо ми го позволява. Работя с него сякаш рисувам с въглен върху белия лист. По същия начин се заигравам с щриха. Ефектът е поразителен", споделя скулпторът.

Идеята за „Jump" идва през  2012 година, след появата във френския парк „Ar Melin”  на емблематичната за Живко Седларски скулптура „Rainbow In The Dark".

В момента родният творец работи по поръчана от Жан Пол Лежондр 3,8 - метрова скулптура „La Charmeuse” (Чаровницата). Собственикът на една от водещите за френската икономика компании „ Груп Льожондр” има същата статуетка на бюрото си. Той подкрепя българския скулптор, предоставяйки безвъзмездно материал за творбите му.

Първата си скулптура от арматурно желязо „Птицата" Живко Седларски създава през 2008 г. Тя е висока 183 см. и е в два цвята - червена и черна.  

Следва я "Червена Тишина", женски силует в рокля от арматурно желязо с височина 2,20 м. Днес тя може да се види в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай. 

Авторът създава и „Златна тишина" - отново от арматурно желязо, но в цвят „злато". Скулптурата краси парка на замъка Bois Guy във Франция.