Лимузината на Путин - лукс, произведен в Русия


Лимузината, на която се вози руският президент Владимир Путин, бе представена официално на московския салон за автомобили

Путин я ползва от май т.г., когато встъпи в четвъртия си мандат като президент.

Хибридът "Aurus Senat" все още не е в серийно производство, предстои това да стане през 2019 г. Руският луксозен бранд се разработва още от 2012 г.

Името е избрано от латинската дума за злато - aurum и първите букви от латинското наименование на Русия - rus.

Senat е с дължина над 6,6 м и тежи около 6,5 т. Двигателят е 4,4-литров V8, около 600 к.с., и електродвигател със 112 „коня“. В разработката на двигателя са участвали инженери от Porsche.

Автомобилът достига скорост 100 км за по-малко от 6 секунди. Според идеята автомобилът е разработен само от руски инженери и дизайнери, а голяма част от изпълнението е в руски заводи. Лимузината има сериозна система за сигурност, като колата на Путин е обезопасена допълнително, но как точно, се пази в тайна. Колата има възможност да реагира при различни ситуации, включително и сама да спира при изникнало препятствие на пътя.

Путин се вози в лимузината вече няколко месеца. Президентът е казал, че ще продължи да я използва, защото му харесва, твърдят от прессекретариата на Кремъл.