Тайните на Индия: Шафранът - най-скъпата подправка в света


Тя е рядка и ценна като златото, но два пъти по-скъпа. Заради нейният прах с медночервен цвят я наричат "червеното злато". Това е шафранът. Цветовете му са с лилав цвят и с форма на звезда. През нощта се разтварят. Деликатните му цветчета се берат ръчно, а близалцата се изсушават. Необходими са повече от 150 000 растения за получаването на 1 кг шафран.

Цените на шафрана на едро и дребно варират от близо 1000 до 10 000 евро за килограм

Шафранът е най-скъпата подправка в света. Шафрановият минзухар (Crocus sativus) е културен вид минзухар от семейство Перуникови.

Интересното е, че особеностите на тази подправка са по-близки до някои метали, отколкото до земеделски продукт.

Името й идва от арабски „asfar”, което в превод означава жълто.

Лечебните свойства на магическата подправка са познати от най-старите медицински документи, датиращи от 1600 г. пр. Ето и някои от най-малко познатите факти за шафрана.

1. Египтяните са правили бира с шафран и кимион

2. Мумиите са били поръсвани с шафран

3. Шафрановото цвете се смята за божествено и се споменава от Омир

4. При финикийците, през първата брачна нощ, чаршафите са били боядисвани с шафран

5. Шафранът се използва и в парфюмерията

6. Шафранът е един от най-популярните афродизиаци

7. Шафранът е по скъп от златото

8. Издържа при минус 20 градуса

9. Най-вкусният ориз се приготвя с шафран.