Свежест в дома: жива зеленина или декоративен мъх?


ай-често вдъхновение за интериора черпим от природата. Една от последните актуални идеи се явява “обличането” на стени или част от тях с жива зеленина или декоративен мъх, за които ще ви разкажа в тази статия.

Да украсим дадено пространство с аранжировка от жива зеленина, позволява: въздуха в помещението да се насища по-бързо с кислород, както и поглъщане на вредни емисии и прахови частици. Природния аромат е изключителен, а релаксиращия ефект на атмосферата върху обитателите е гарантиран.

 

г
Снимка: atg-design.com

 

За съжаление, подобни конструкции се нуждаят от специални грижи и внимателна поддръжка. Става дума за системи за поливане и канализация, поддържане на определена светлина и температурен режим. Съвсем естествено, живите растения са сезонни и не са в състояние да радват окото целогодишно.

 

г
Снимка: atg-design.com

 

Ако искате да имате растение, което ще озелени интериора и ще му придаде свежест, но нямате време да се грижите за него, имаме друго решение! Композициите от естествения мъх са чудесна идея. Мъхът е приятен на допир и превъзходно поглъща звуците. Стените от декоративен натурален мъх могат да бъдат изработени в различни размери, цветове и форми.

 

г
Снимка: atg-design.com

 

Впечатляващият краен вид се получава посредством напояването на натуралния мъх със специални течности, които го консервират, наречено “стабилизация”. Растението остава живо на вид, но всички биологични процеси в него са преустановени. По този начин то не само не губи своите превъзходни свойства, но при това придобива ред нови:

• мъха остава стабилен с течение на времето;
• не се нуждае от поливане и наторяване;
• не задържа прах и в него не се образува плесен и бактерии;
• придобива еластичност и яркост на окраската;
• абсолютно безвреден е за хора и животни, има хипоалергенни свойства.

 

г
Снимка: atg-design.com

 

Наред с положителните качества на мъха е важно да се има предвид, че не е желателно да бъде поливан и излаган на пряка слънчева светлина, тъй като по този начин се съкращава срокът му на служба. След монтиране мъха вирее благодарение на влажността на въздуха - 50% или по-висока, което не се отличава от стандартната влажност в едно помещение. Следвайки тези препоръки растението ще запази своя привлекателен вид и ще продължи да радва окото продължително време.

 

г
Снимка: atg-design.com

 

Зелените дизайнерски градинки са не само тренд в интериорните решения, но и източник на радост. Независимо от начина на озеленяване на даден интериор, късчето природа несъмнено ще внесе свежест и вдъхновение в ежедневието на обитателите му.

Оригинално нали? Кое бихте избрали вие?

 

г
Снимка: atg-design.com