Супа от праз


Със захлаждането на времето и настъпването на есента все по-често се замисляме каква топла супа да си сготвим. ето едно есенно предложение с основна съставка - праз! 

Супа от праз

Необходими продукти: 

4 стръка праз - бялата част

2 бр. моркови

масло 50 гр.

зеленчуков бульон или вода 700 мл.

прясно мляко 250 мл. 

2 супени лъжици брашно

бял пипер

сол

Начин на приготвяне: 

Почистете праза и го измийте, нарежете го на малки парчета. На ситно нарежете морковите. В загрятото масло ги задушете за 3-4 минути. Прибавете бульона и прясното мляко. След завиране засечете 15 минути, в които в захлупената тенджера супата да поври на тих огън. Когато празът омекне овкусете със сол и пипер. Прибавете брашното за сгъстяване и оставете да покъкри още 15-20 минути. 

По желание може да поднесете празената супа с наситнен магданоз и малко сметана.