Стилът през различните епохи и влиянието в наши дни


Модата към днешна дата ни предлага толкова необятен свят, който би ни стигнал за цял живот. Динамиката на ежедневието се отразява и на този отрасъл, за наше щастие. Това ни осигурява така жадуваното различие, с което да изпъкнем сред останалите в тълпата.

Модата не е само норма и правило, тя е нашата движеща сила, с която се характеризираме всеки ден. Тя издава нрава и настроението ни. Тя е нашият стремеж към идеална красота. Дори и да се явява повече като психологическо явление, модата има силата да поставя и определя социални граници. Да създава цели обществени течения, да вдъхновява дори и онези с по-нисък статут.

От миналото до сега

За разлика от далечното минало, модата сега не е привилегия единствено на аристокрацията. Тя е общодостъпна, макар и не във всички форми. Едва ли има някой, който да не е чувал израза „да бъдем в крак с модата“. Не само сме го чували, но и до ден днешен се опитваме волно или неволно да го спазваме. Макар и да прозвучи фантастично, той е произлязъл през далечната 1549 година. Нужно е да се извърви много път до достигане на достъпните цени през XIX век. А през следващия започва появата на някои от известните и до днес дизайнери, белязали теченията в цяла една епоха.

Днес модата не е приоритет само на богатите или младите, макар че последните залагат предимно на ясно изразен индивидуален стил. В напреднала възраст, наред с красотата, се търси и удобството. За качеството няма да споменаваме, изхождайки от факта, че всеки държащ на себе си човек прибягва към покупката на дрехи, изработени с усет към детайлите.

Красотата на дамските дрехи е пленявала още по времето на Древен Египет. Богатите и знатните са се наслаждавали на изключително фино облекло от леки материи. Те са били изработени от естествени материали. Почти прозрачните ленени тъкани са осигурявали така нужния комфорт и прохлада. Впоследствие майсторите от римската империя са продължили традициите в създаването на изключително сложни и разнообразни одежди.

Днес отново можем да се наслаждаваме на безкрайното разнообразие от материи, цветове и модели. Често можем да срещнем в колекциите на популярните моделиери не само по света, а и у нас, препратки към отминалите епохи, съчетани с ултрамодерното излъчване на съвременната жена. Еманципирана и горда от своето име, тя не престава да се обновява и да въплъщава в себе си всяка нова тенденция. Доказала се във времето, тя се откроява с изключителен индивидуализъм и показва смелостта си на всяка крачка. И в съвремието можем да станем свидетели на дрехи, приютили в себе си скъпоценности, досущ както е било при Византийската империя.

Блясъкът никога няма да излезе от мода! Независимо от стандарта на живот, който хората успяват да поддържат, качествените марки намират своя начин да се настанят в гардероба им.

Още през 1845 година започва използването на живи модели, олицетворяващи предимствата на една дреха. Журналите с илюстрации са предшественик на днешните модни списания и стават популярни през далечната 1850 г.

Развитието в тази насока продължава с усърдни темпове. Макар и да използват добре познати похвати, моделиерите винаги успяват да вложат нещо ново, символизиращо стремежа към съвършенство. Екстравагантността е до толкова застъпена, докато свикнем с определен модел, а след това се нуждаем от нов стимул на въображението, който да ни вдъхнови за още.