Снимките оживяват като в "Хари Потър"


Подобно на мърдащите снимки и картини, които украсяват стените на училището на Хари Потър, нов онлайн инструмент ще "съживи" портрети на мъртви роднини, предизвиквайки дебат за използването на технологията за изобразяване на хората.

Генеалогичната компания "MyHeritage" стартира своята функция "Дълбока носталгия" по-рано тази седмица, позволявайки на потребителите да превръщат снимки в кратки видеоклипове, показващи лицето на снимката, което се усмихва, намига и кима.

„Виждайки как лицата на нашите любими предци оживяват..., ни позволява да си представим как биха могли да са изглеждали в действителност и предоставя дълбоко нов начин за свързване с нашата семейна история“, заяви в изявление основателят на "MyHeritage" Гилад Яфет.

Разработена с израелската фирма за компютърни изображения D-ID, "Deep Nostalgia" използва алгоритми за дълбоко обучение, за да анимира снимки с изражения на лицето, базирани на тези на служителите на "MyHeritage".

Някои от потребителите на компанията се включиха в Туитър в петък, за да споделят анимираните изображения на своите починали роднини, както и движещи се изображения на исторически личности като Алберт Айнщайн и изгубената кралица Нефертити от Древен Египет.

"Спря ми дъхът. Това е моят дядо, който почина, когато бях на осем. @MyHeritage го върна към живота. Абсолютно чудо", написа потребителката на Туитър Джени Хауран.

Въпреки че повечето изразиха само учудване, някои описаха функцията като „призрачна“ и казаха, че повдига етични въпроси. "Снимките са достатъчни. Мъртвите нямат какво повече да ни кажат", туитва потребителят Ерика Червини.

От чат ботове до виртуална реалност, инструментът е най-новата иновация, целяща да съживи мъртвите чрез технологиите.

Миналата година американският рапър Кание Уест подари на съпругата си Ким Кардашиян холограма на покойния й баща, който я поздрави за рождения й ден и и за брака й с "най, най, най-гениалният мъж в целия свят".

Тенденцията отвори всякакви етични и правни въпроси, особено около възможността да се размие реалността чрез пресъздаване на виртуален двойник на живия.

Илейн Каскет, професор по психология от Университета на Улвърхамптън във Великобритания, която е автор на книга за „дигиталния отвъден свят“, заяви: "Когато хората започнат да презаписват историята или да анимират миналото... Чудите се къде ще свърши това", каза тя.

"MyHeritage" признава на своя уебсайт, че технологията може да бъде „малко странна“ и използването й „противоречиво“, но каза, че са предприети стъпки за предотвратяване на злоупотреби.

„Функцията "Deep Nostalgia" включва твърдо кодирани анимации, които са умишлено без никаква реч и поради това не могат да се използват за фалшифициране на съдържание или предаване на съобщение“, заяви в изявление директорът за връзки с обществеността на "MyHeritage" Рафи Менделсон.

И все пак сами по себе си изображенията могат да предадат послание, каза Фахим Хюсейн, клиничен асистент в Училището за бъдещето на иновациите в обществото на Държавния университет в Аризона.

„Представете си, че някой е направил снимка на "Тайната вечеря" и в нея Юда намигва на Мария Магдалена - какви последици може да има това“, каза Хюсейн.

По същия начин анимациите с изкуствен интелект (AI) могат да се използват, за да накарат някой да изглежда така, сякаш прави неща, от които може да не е щастлив, като например да върти очи или да се усмихва на погребение, добави той.

Менделсон от "MyHeritage" заяви, че използването на снимки на жив човек без неговото съгласие е в нарушение на условията на компанията, като добави, че видеоклиповете са ясно маркирани със символи на AI, за да се разграничат от автентичните записи.

"Нашата етична отговорност е да маркираме ясно такива синтетични видеоклипове и да ги разграничим от реалните видеоклипове", каза той.