Сменяйте спалното бельо според активността си в спалнята


Има неписани правила за това колко често трябва да се сменя спалното бельо. Но правилното му поддържане може да се превърне в истинско предизвикателство за всяка домакиня.

Независимо колко пъти на ден се къпе човек, дори и преди лягане, всеки отделя мъртви кожни клетки, косми и телесни течности. Когато легнем всичко това отива първо върху спалния комплект, след това и в матрака. Продължителното спане върху едни и същи чаршаф и калъфа освен неприятна миризма могат да да причинят и лепкавост. Служат и като храна за различни паразити.

Според правилата във вериги хотели, спалните комплекти трябва да се сменят на всеки три дни. Повечето хора, отишли на хотел, искат това да се прави дори по-често, без да се замислят, че у дома не го правят. 

Реално при добра лична хигиена, ако леглото се използва основно за спане, е добре спалното бельо да сменя поне веднъж в седмицата.

 

За някои хора обаче използват леглото не само са спане, но и за гледане на телевизия, работа, че дори и като място за похапване. В тези случаи е препоръчително спалният комплект да се сменя поне на два дни.

Двойките, които се отдават често на интимни ласки в леглото, е добре да сменят спалните си комплекти след всяка активност, оставила следа по чаршафите.

През лятото, когато е нормално човек да се поти повече, спалните комплекти могат да се сменят поне 2-3 пъти в седмицата, защото засъхналата пот служи за храна на микроорганизмите.