Скалата на проповедника- там, където дъхът спира


Норвегия се гордее не само с фиордите си, но и с прекрасните си планини и скали. Днес искаме да ви представим Прейкстолен – тъй наречената Скала на проповедника. Тя е разположена в западна Норвегия и е една от най-посещаваните туристически атракции в страната.

Масивната скала се издига на височина 604 м и гледа точно над фиорда Лисефьорд. Срещу нея пък се простира платото Кьераг (Kjerag). Повърхността на Прейкстолен е почти напълно плоска, а на ширина и дължина тя се простира съответно на 25... и 25 метра :)

За да се стигне до Прейкестолен, се преминава през разположения на 25 километра от нея град Ставаньер (Stavanger). Ако се придвижвате с кола, може да я оставите на паркинга, разположен на няколко часа път пеша от Проповедническата скала. Тъкмо от този паркинг тръгва и пътеката към върха.

Стръмната скала се извисява на височина 604 метра над фиорда Льос, образуван под действието на ледниците около преди 10 000 години. След разтопяването на ледника се появила огромна цепнатина, която е запълнена с вода.

Скалните стени по краищата на фиорда се намират на височина до 1 километър над нивото на водата, а максималната дълбочина на фиорда достига 422 метра.

Стръмната скала и планината се разделят от неголяма пропаст с широчина 20-25 см. Според ежегодните замервания тя се увеличава. Това означава, че някой ден Прекестолен ще падне в морето.