Шедьоври на Картие и Ермитажа в Санкт Петербург


В Санкт Петербург бе открита изложба с шедьоври на декоративно-приложното изкуство от колекцията на Държавния Ермитаж и бижута от колекцията на френската бижутерска къща „Картие“, предаде РИА Новости.

Изложбата "Картие: Продължавайки историята. Шедьоври на декоративното и приложното изкуство на Ермитажа и ювелирното наследство на Къща „Картие" е посветена на петата годишнина от съвместния проект за реставрация между Ермитажа и Къща „Картие“.

Служители на Лабораторията за реставрация на скъпоценни метали към Отдела за научна реставрация и консервация на Ермитажа, с подкрепата на „Картие“, са реставрирали пет уникални паметници на декоративно-приложно изкуство от X-XIX век от колекцията на музея.

"Това е изложба за поезия, за скъпоценности, за мистиката на скъпоценностите ... Всичко това изпълва цялата тази изложба, която е замислена по изключителен начин. Много съм благодарен за идеята да съчетая нещата от историческата колекция на „Картие“ и шедьоврите от колекцията бижута на Ермитажа. Тази година отбелязваме 120 години от създаването на „Картие“. и пет години от нашия блестящ проект – с участието на „Картие“ при реставрацията на предмети от съкровищницата на Държавния Ермитаж “, каза при откриването Михаил Пиотровский, генерален директор на Ермитажа.

На изложбата в Пикетната зала, до реставрираните шедьоври на бижутерското изкуство на Ермитажа, са представени 35 бижута от историческата колекция „Картие“, подбрани според общия материал и стил.

Например, тук е представен реставриран златен съд за парфюми от съкровищницата на Великите Моголи, инкрустиран с диаманти, изумруди и рубини. Съдът е дошъл в Санкт Петербург през 1741г.

Той е заобиколен от бижута на „Картие“ с ориенталски мотиви, включително колие в индийски стил от 18 рубина и инкрустирани диаманти, и нанизани 360 перли в пет нишки.

Изложена е и кристална лампа, създадена от арабски майстори през 10 век и по-късно украсена от италианските бижутери от Ренесанса. На изложбата кристалната лампа се допълва от произведения на френски бижутери.

През 2018 г. ковчежето на Ядвига Ягелонка, създадено през 16 век в Нюрнберг, бе реставрирано. При проектирането му са използвани различни техники.. Изложена е и камея, обрамчена в злато, създадена през 1860 г., период, понякога наричан „Картие преди Картие“. Изумрудите, сапфирите и рубините на златната гривна от 1945 г. напомнят на византийското изкуство. Фелдмаршалският жезъл на Александър II, украсен с емайли, инкрустирани с диаманти и изумруди, изработен през 1878-1879 г., е възстановен през 2019 година. Почетният знак е придружен от скъпоценни предмети на „Картие“, свързани с държавни символи и военни триумфи на Русия и Франция.

"Тук се оформи диалог на културите. Музеят – това е място за диалог на културите ... Това е диалог между класически шедьоври от различни епохи - ориенталски бижута, западно изкуство и изкуство от 20-ти век, съвременно класическо изкуство. Този диалог е много красив и много поучителен.... Съвременните идеи за красота кореспондират с класическите представи в императорския дворец “, отбеляза Пиотровски.

"За целия екип на „Картие“ в Русия този проект е много важен ... С този петгодишен проект ние изживяхме свой собствен процес на културна идентификация. За нас, да имаме възможността да се докоснем до културното наследство на Ермитажа, разбира се, това е подарък и голямо щастие ... Културата и изкуството винаги са били тясно свързани с историята на къщата „Картие“ и винаги са били основният източник на вдъхновение за нас ", каза Янина Новицкая, управляващ директор на „Картие“ в Русия , Украйна и ОНД.