Розовият диамант Le Grand Mazarin, принадлежал на 4-ма френски кралеРозовият диамант Le Grand Mazarin от 19,07 карата някога е принадлежал на френската монархия.

„Легендарния розов диамант от 19 карата е уникален свидетел на историята на Франция. По време на своите 250 години във френската хазна, той е с ред украшенията на четирима крале, четири кралици, двама императори и две императрици, започвайки с "краля - слънце" Луи XIV ", обясняват президентът на аукционната къща „Кристис” Франсоа Кюриел.

За първи път диамантът е описан в списъка сред богатствата на кардинал Мадзарини

Той е италиански дипломат и политик, който управлява във Франция в качеството си на министър-председател при царуването на Луи XIII и Луи XIV като Мазарен. Преди да умре през 1661 г. кардиналът предава диаманта на крал Луи XIV заедно с други свои скъпоценни камъни.

След това розовият диамант остава за 225 години сред бижутата на короната, включително и при император Наполеон, Луи XVIII, Наполеон III и императрица Йожени.

По-късно е продаден на търг и принадлежи на известния френски бижутер Фредерик Бушрон и на барон фон Дервие. В момента е собственост на частен колекционер, чието име не се разкрива.

Камъкът идва от мините на Голконда в южната част на Индия. В момента е оценяван на около 11 млн. евро. През 1870 г., когато пада Втората империя, императрица Йожени последва съпруга си Наполеон в изгнание в Англия, оставяйки в Париж по-голямата част от своите бижута.

Седемнадесет години по-късно, през 1887, френското правителство пуска на търг предмети, принадлежали на короната на Франция. Сред тях е и въпросният скъпоценен камък.