Рибено масло по време на бременност намалява алергиите при детето


Една капсула рибено масло на ден през бременността и по време на първите месеци от кърменето може да намали риска за бебето от хранителни алергии, твърдят учени.

Според голям анализ на минали проучвания от Империал Колидж в Лондон, това е довело до 30% намаляване на риска от алергии от яйца до 1-годишна възраст, предава BBC.

Рибеното масло съдържа специален вид мазнина, наречена Омега-3, която има позитивен противовъзпалителен ефект

Експертите твърдят, че проучването е потвърдило, че диетата по време на бременност може да засегне развитието на алергии в ранен етап от живота.

Едно от 20 деца в Обединеното кралство страда от хранителни алергии от ядки, яйца, мляко или пшеница и проблемът се разраства.

Този вид алергии е причинен заради неправилното функциониране на имунната система и от прекалено реагиране на тези безвредни храни, което води до симптоми като обриви, подуване, повръщане и хрипове.

Д-р Робърт Бойл, водещ автор на проучването от Департамента по медицина в Империал Колидж, Лондон заяви „Нашето изследване предполага, че пробиотиците и рибеното масло могат да намалят риска от развитие на хранителна алергия при децата и би трябвало тези открития да се вземат предвид, когато се обновяват напътствията за бременни“.

Добавките съдържат омега-3 мастни киселини, които също присъстват и в мазната риба. Съветът на специалистите е бременната жена да консумира не повече от две порции мазна риба седмично поради нивата на живака в някои риби и да избягва месо от акула и риба меч.

Учените наблюдавали 19 проучвания от рибено масло, вземано по време на бременност, включващо 15 000 души и установили, че намаляването на риска от алергия от яйца се равнява на 31 по-малко случаи на алергия към 1 000 деца.

Изследователите също са наблюдавали и ефектите от прием на пробиотик, взиман по време на бременност и открили, че рискът от развитие на екзема при деца от 1 до 3 годинки, намалява с 22%.

Но те не са открили доказателство, че избягването на храни като ядки, яйца и млечни продукти по време на бременност, може да доведе до някаква разлика относно риска за развитие на алергия при детето.

Плодовете, зеленчуците и приемът на витамини също не оказвали влияние, според проучване, публикувано в Медицинското списание „PLOS“.