Растението, което ще ви избави от досадните мухи у дома


Лято е, навсякъде е отворено, а край нас летят досадни мухи. Със сигурност ни се иска да има нещо ефикасно, което да ни отърве от тях без да се налага да използваме вредни химии.

За наше щастие, в природата съществува едно растение под латинското име Droseraceae. У нас то е познато като росянка, а името му идва от гръцката дума drosera - роса, заради блестящите капчици по листата, които приличат на утринна роса.

Росянката е храстовидна лиана, която води епифитен начин на живот в топлите и влажни джунгли на Тихия и Индийския океан.

Привлечени от сладкия й нектар, мухите и комарите стават лесна плячка на това цвете

Веднъж попаднали в лепкавия му сок, насекомите нямат шанс. Растението затваря листата си и така хваща в капана своите жертви.

Покрива ги със слуз и след като ги смели, листът отново се отваря. Най-доброто местоположение и отглеждането на този месояден вид е слънчево, светло място със свеж въздух. През зимата подходящата температура за неговото развитие е от 5 до 10 градуса.

Поливайте го с мека вода, а почвата поддържайте постоянно влажна.

Може да го подхранвате с подобрител за цъфтящи растения. Най-ефектно ще изглежда, ако го засадите във висяща дървена кошница и го поставите до прозореца. Цъфти с нежни бели метличести съцветия.