Пушените меса убиват хипертониците


Експерти от медицинската общност „Action on Salt” препоръчват на хората с високо кръвно да спрат да ядат всякакви пушени меса, пише в. „Express”.

Диетата е често срещана рецепта за лечение на хипертония, тъй като някои храни имат голям ефект върху нивата на кръвното налягане, казват експертите. Според тях високото съдържание на сол в много месни продукти, особено на натрий, увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Статията на в. „Express” подчертава, че дори месните деликатеси, маркирани със знак "ниска концентрация на сол", по правило съдържат голямо количество натрий, което е опасно за пациентите с хипертония.

Според медиците от „Action on Sal”t, високият прием на сол нарушава натриевия баланс в организма, което води до натрупване на течности и в резултат на това - до високо кръвно налягане. За разлика от това, намаляването на натрия в организма води до 16% намаляване на смъртните случаи от инсулт и 12% намаляване на смъртните случаи от коронарна болест на сърцето.