Пролетта - сезонът на новия живот и...ужасните алергии!


Най-накрая казахме сбогом на зимата. С радост приветствахме идването на пролетта и раждането за нов живот.

Доброто настроение обаче, бързо се изпарява, заедно с течащия нос, кихането и сълзящите очи.

Алергиите - този бич на съвременния свят. Може да сте се борили с тези смиптоми години наред, но те все пак упорито се връщат с пукването на пролетта, а и по-рано.

Кой страда от алергии и защо?

Алергиите имат силен генетичен елемент – ако родителите ви страдат от алергии, е много по-вероятно те да се появят и при вас. Повечето алергии се появяват още през детството, но при някои хора се развиват по-късно - след излагане на фактори на околната среда, които отключват алергичната реакция. Сред най-често срещаните причинители на алергии са:
- цветният прашец от треви, дървета и бурени;
- спорите в пръстта;
- акарите в прахта и алергените на хлебарките;
- пърхота от котки, кучета и гризачи.Сезонните и другите алергии от околната среда са не просто дразнещи. Астмата понякога се отключва от алергия (въпреки че повечето алергични обикновено не развиват астма). Но, ако имате астма и алергиите ви не са добре контролирани, е много по-вероятно да имате астматични пристъпи, което може да е опасно и дори животозастрашаващо.

Лекарите препоръчват:

На първо място трябва да знаем, че съществува т.нар. карта на цъфтежа. Ако вие сте диагностициран с алергия към точно определено растение е добре да знаете кога то започва да цъфти.

Добре е да започне базисна терапия, без да се изчаква проявлението на алергията. Препоръчителна е терапия с антихистаминови препарати от второ поколение, които не предизвикват сънливост или други неприятни ефекти.

Много алерголози препоръчват лечение с алерген спесифична имунотерапия. Тя започва в периода на есента и продължава чак до края на зимата. Целта е да се постигне насищане. По този начин много от негативните ефекти на алергените се избягват.

Лекарите препоръчват още да се ползват назални препарати, при това често, така че в носа да попадат минимално количество полени.