Помните ли филмчето за татко Барба?


Помните ли Барбароните? Онези цветни добродушни същества, които имат магическата способност да променят формата си и така да излизат от всяка заплетена ситуация?

Догодина татко Барба и барбароните му стават на 50. Първо историята за барбароните е поредица от детски книжки, а след това се превръщат в анимиран ТВ сериял и дори комикс и разказват за невероятните приключения на семейство барбарони.

Днес децата познават само тези барбарони- вид стол, торба напълнена с донапрен или друг пълнеж, които менят формата си.

Как се ражда идеята за барбароните от филма?

Идеята за първата рисувана книжка се ражда по един точно толкова невероятен начин – съвсем случайно в един прекрасен майски ден в Люксембургските градини в Париж.

Историята разказва как  Тейлъс Тайлър, американец и съпруг на французойката Анет Тисон, се разхождал в известния парк през май 1970 година, когато изведнъж чул малко дете да моли родителите си за нещо, което за него прозвучало като „баа баа баа баа”. Озадачен и неразбиращ френски, той попитал съпругата си какво иска детето, а тя му обяснила, че „баа баа баа баа” всъщност било „барб а папа” или „захарен памук” на френски.

Простите думички веднага посяли идея в главите на креативното дуо, които оформили първия си герой – Татко Барба – малко по-късно на същия ден, в един ресторант.

А защо Татко Барба е розов?

Вместо бял памук по панаирите сме свикнали да виждаме розов. Оттам идват и цветът, и формата, и името на Barbapapa. Според друга история обаче създателят на Татко Барба е искал да го нарисува червен, но взел изхабена боичка и се получил розов, така и останал.

Татко Барба и семейството му?

Татко Барба пониква в градината на Франсоа и Клодин (Щефан и Лоте в българския превод). Той пораства и се показва на земята, където започва неговия “сблъсък” със света на човеците.

Татко Барба се опитва да се интегрира, но без особен успех. Обречен на самота и изолация, той започва да търси “себеподобни”. Така открива Мама Барба. Двамата се влюбват и създават семейство.

Всичките им децата порастват в същата градина, като майка си и татко си. От земята поникват 4 момчета и 3 момичета барбарончета. Всички те са добронамерени и миролюбиви,  обичат да помагат и да се преобразяват.

Ето ги и Барбароните за тези, които не ги познават.

А тези, които ги помнят, могат да се върнат за малко в онова време.

Семейство Барба се състои от големия розов Татко Барба, черната Мама Барба и седемте им деца -   Барбалала (Barbalala) — зелена, обича музиката, Барбалена (Barbalib, Barbotine) — оранжева, обича книгите, Барбарела (Barbabelle) — лилава, обича да се гизди, Барбарири (Barbazoo, Barbidou) — жълт, обича животните, познава времето, Барбадей (Barbabright,Barbibul) — син, обича науката: химия, астрономия, физика, Барбадан (Barbabravo, Barbidur) — червен, обича да спортува, Барбалячо (Barbabeau, Barbouille) — черен и рошав, обича да рисува

Татко Барба е изключително дружелюбен, розов и пълничък герой, който не се страхува да помага на другите, в каквато и беда да са изпаднали, с което бързо си печели славата на герой.

Доброто на татко Барба му носи слава в над 30 страни на 30 езика. Филмчето се разпространява и печели деца и възрастни.