Помелото е всичко, от което се нуждаем


Бащата на грейпфрута и портокала, помелото, е един най-хранителните и здравословни цитрусови плодове в света. Въпреки че помелото е типично за южна Азия, през последните години плодът навлезе с пълна сила на пазара и у нас, но много хора все още гледат на него със съмнение. Ето и няколко причини да не подминаваме щанда с едрия плод, а да го превърнем в ежедневна част от диетата си.

Рестарт на имунитета

Помелото е един от плодовете с най-високо съдържание на витамин С. Един цял плод съдържа над 600% от дневната доза витамин С и е отличен избор за здравословно начало на деня. Помелото действа изключително стимулиращо на имунитета и е в състояние да ревитализира целия организъм по време на настинки и заболявания.

Пълноценно храносмилане

Помелото е заредено с огромно количество фибри, които засилват и укрепят работата на стомаха. Освен това активира секрецията на протеини в храносмилателния тракт, които спомагат за по-бързото и качествено разграждане на храната. Помелото има доказанефект при различни стомашни разстройства и действа отпускащо на стомашните мускули.

Поддържа организма млад

Огромното количество витамин С елиминира много от свободните радикали в тялото, което води до здрава и чиста кожа. Но интересното за този цитрус е, че съдържа веществото спермидин, което се среща и в мъжката семенна течност, и има подмладяващ ефект.

Грижи се за зъбите

Помелото има противовъзпалителен ефект за устната кухина, предпазва венците от инфекции и има стягащ ефект. То стимулира и отделянето на слюнка, която пази зъбите чисти и помага за по-лесното разграждане на храната.