Полезно и вредно – истината за минералната вода


Преди няколко десетилетия ползите от минералната вода за пиене не бяха така разпространени масово сред хората. И въпреки, че от древни години минералните извори са употребявани за лечение на множество заболявания, то днес много хора не са съвсем на ясно с качествата и състава й, а приема го правят, само защото много са слушали колко полезна е минералната вода.

Истината около това, до колко полезна е минералната вода за хората при питеен прием трябва да е известен масово на аудиторията.

Вярно е твърдението, че в прекомерни количества всяко нещо, колкото и да е полезно може да навреди на организма. Ето, защо и за прием на минерална вода трябва да се следват някакви норми.

Минералната вода е природно лекарство, което може да се приема по-определен график, по лекарско разписание в зависимост от конкретно заболяване или като се следва обичайно редуване с трапезна вода и изворна вода.

При страдащи от бъбречни заболявания или лекуващи други симптоми, приема на минерална вода трябва да е според указания курс на лечение. Следва пауза, в която е задължителен приема на по-леки на минерали води, каквито са трапезната и изворна води.

Има минерални води, които се употребяват само за бани, поради високите нива на сероводород. Тези води са вредни за пиене, поради редкия химичен състав, който е подходящ като лекарство за едно и отрова за друго заболяване.

Минералната вода е вредна при редица заболявания като туберкулоза, кръвоизливи, изтощение, болести в остър стадий, всякакви инфекции, напреднали стадии на хипертония и атеросклероза, уремия, тумори, дори при някои бъбречни болести, напреднала цироза, паразити, напреднала фаза на диабет и дори след операция от язва.

Консултацията с баленолог-лечител е задължителна при започване курс на лечение с минерална вода. Специалистите са на ясно кой извор, с какво съдържание е и какъв състав ще е необходим за дадено заболяване.

При реномираните марки бутилирани минерални води, върху етикета има указан подробен списък със състава и извора на водите. Приема на бутилирана минерална вода от известни фирми не може да навреди на човешкото здраве, защото с подробната листовка върху етикета всеки сам ще може да прецени дали дадения тип минерална вода е подходящ за него или не.