Поглед в бъдещето: Принтирани къщи в Айндховен


Къщите могат да имат всякакви форми. Машините вече предлагат решения на различни архитектурни капризи.

До средата на следващата година в холандския град Айндховен ще бъдат изградени първите пет сгради, построени изцяло от 3D принтери.

Къщите се строят без тухли и без зидари. Машините използват специална формула за бетон, който се излива слой върху слой, докато се получи желаната конструкция. Частите на първата сграда ще бъдат принтирани във фабрика и след това сглобени, но следващите къщи ще се изграждат на място.

Използваният 3D принтер по същество e огромно роботизирано рамо с дюза, която изстисква специално забъркан цимент с текстура на сметана, съобщава The Guardian.Той върви по архитектурния дизайн, добавяйки слой върху слоя, за да се създаде стена и да се увеличи нейната здравина.

Според създателите на проекта - холандската компания Ван Винен, така ще се запази и природата, тъй като за направата на къщите няма да се ползва цимент, тухли или други замърсители.

Това не са първите принтирани сгради в света, но ще бъдат първите постройки, изцяло изградени от 3d принтер. Планирано е дори водопроводните тръби да бъдат принтирани.

Сградите ще се дават под наем. Вече има списък с кандидати, които да живеят в тях. Първата къща ще е едноетажна и ще има три стаи. Другите, обаче, ще са много по-големи и ще бъдат на три етажа.

Дали машините ще изместят хората в строителството? Едва ли! Но със сигурност ще го променят като процес. Холандските архитекти прогнозират, че до пет години 5 процента от строящите се сгради в кралството ще бъдат принтирани.

И причината е, че технологията е много по-лесна от традиционното строителство.

Използва се по-малко материал и в целия процес се отделя много по-малко въглероден диоксид. Освен това принтираните къщи могат да се окажат добро решение за жилищните кризи в гъсто населните или пострадали от бедствия държави.

" allowfullscreen >