Почистване за мързеливи или как да вкараме дома си в ред за 15 минути


Почистването на дома е досадна и ангажираща дейност за почти всяка домакиня.

Иска ви се да си лежите на дивана пред телевизора, да почетете любимата си книга или да излезете с приятелки, но не може да си го позволите, защото дома ви е с краката на горе и чака да бъде изчистен. Така вместо забавления и почивка, вие се озовавате с прахосмукачка в ръцете.

FlyLady - най-модерния принцип за чистене на дома

Той добива все по-голяма популярност сред жените по целия свят. Най-общо представлява разделяне на дома на зони, които почиствате веднъж в седмицата или месеца, като всеки ден трябва да отделяте само 15 минутки.

Средно месеца има четири седмици, така че разделете дома си на четри зони - баня, кухня, спалня и хол. Всяка седмица почистването трябва да бъде фиксирано в някоя от тези зони.

Например първата седмица от месеца отделяте на кухнята, която също ще разделите на зони. Нагласяте си таймера за 15 минути, като понеделник да речем е посветен на кухненската печка. Вторник пък излъскайте плочките и пода, в сряда почистете прах и излъскайте посудата, а в петък измийте прозореца и тн.

На същия принцип действайте и с останалите помещения в жилището си - разделяте всяка стая на зони, на които отделяте всеки ден по точно 15 минути. Резултатите разбира се не идват веднага, но само след няколко месеца с учудване ще откриете колко чист и подреден е станал дома ви.

Друг принцип, който препоръчва метода FlyLady е да не държите излишните стари вещи в дома си. Редовно обикаляйте къщата с торба за боклук и смело изхвърляйте нещата, които вече не са ви нужни - например стария сешоар, който никога няма да поправите, защото отдавна имате нов.