Пълнени миди с ориз


  • Добре изчистените от налепи миди се отварят една по една с нож. Премахва се нишковидния израстък от ядката. Изтеклият от тях „сок“ се събира в отделен съд.
  • Оризът е омесен предварително /за час, два/ в слънчогледово олио, сол, червен пипер, нарязан на ситно лук и много джоджан. По този начин не слепва и всяко зърно се отделя.
  • P1260846Отворените вече миди се пълнят с овкусеният ориз, до половината или по-точно едната черупка се пълни до ръба – на равно с ръба.
  • Двете, неотделени една от друга черупки се затварят, като вътре остава ядката и оризът.
  • Нареждат се в подходящ съд, като на дъното му се поставя тензух а в миналото лозови клонки. Върху тях се поставя чиния, обърната с дъното нагоре, която ги притиска.
  • Към прецеденият „сос“ от мидите се добавя нужното количество вода, за да се получи съотношение на ориз към вода – 1:4. Разреденият сос се налива в съда с наредените миди.
  • Ври под капак. Обикновено за приготвяне се използва правилото: След като заври бодата – Пет минути на силен огън, петнадесет на бавен /на половина/ и десет минути престой на изключен котлон.

Сервира се затворена, като критерий за естетика е ориза да не е излязъл от нея.