Пет съвеременни модела като най-известните картини в света


Тя е най-известната картина в света, която няма цена - Мона Лиза на Леонардо да Винчи. Споровете около творбата варират от това, че художника е нарисувал свой автопортрет до това, че е модела е любовница на богаташ от Борджиите и майка на бъдещ папа. Така или иначе обаче официалната версия е, че Джокондата е съпруга на богат търговец от Флоренция.

Съвременната Мона Лиза е на 23-години, канадски модел с ямайски корени и рядко кожно заболяване - виталиго. Всъщност това е Уини Харлоу - една от най-известните манекенки в света, която страда от обезцветяване на кожата. Уини е част от проект на списание "Harper's Bazaar", в който популярни модели пресъздават пет от най-известните картини в света. Всяка от тях има някакъв физически недостатък, който обаче е съумяла да превърне в ефект, а не в комплекс. "Хората идват постоянно при мен и ме питат: Това е лечимо, нали? Знаеш, че има лечение. Но, за мен това няма значение. Аз искам да бъдат такава каквото съм създадена да бъда. Когато бях дете си мечтаех да се омъжа за Майкъл Джексън, защото той беше като мен", споделя Уини (бел.ред. покойният певец също твърдеше, че страда от виталиго, което е предизвикало избеляване на кожата на цялото тяло и лицето му).

Раждането на Венера

снимка Harper's Bazaar

Снимка: Harper's Bazaar

 

Като плюс модел Кандис Хъфайн била избрана да се превъплати във Венера в творбата на Сандро Ботичели. Със своите пищни форми тя била завладяна от образа на римската богиня на любовта още когато научила за нея докато била тийнейджърка. "Аз имам тяло като на Венера, а тя е била муза на толкова много хора. Често днес забравяме, че тези женствени пропорции са вдъхновявали великите хора в нашата история", разказва Кандис. Отнело й повече от 10 години за да свикне с "нестандартното си тяло". Когато обаче преоткрила красотата си, тя решила да не я крие и се впуснала в модния бизнес.

Портретът на Мадам Х

снимка Harper's Bazaar

Снимка: Harper's Bazaar

Трансджендър моделът Хари Неф се превърплащава в Мадам Х на Джон Сингър Сарджънт - силно противоречива картина, рисувана през 1884-та година. Твърди се, че моделът бил замесен в дузина извънбрачни връзки с богати парижки господа, освен това роклята и дори преправяна стояла твърде разголена. За капак розовото й ухо било асоциирано с нещо не особено възпитано. Всъщност Мадам X e американка от щата Луизяна. Когато попада във Франция става една от най-известните жени в Париж, забавна и желана гостенка на всяко парти. И доста скандална заради своята разкрепостеност. Именно заради това когато е в гимназията Хари Неф събира пари и лети до Ню Йорк за да види на живо портрета на Сарджънт в Меторполитън Мюзиъм. Моделът споделя, че от години се възхищава на свободния дух, който е притежавала Мадам Х.

Момичето с перлената обица

снимка Harper's Bazaar

Снимка: Harper's Bazaar

Младата жена, изобразена в известния портрет на холандския художник Йоханес Вермеер ван Делфт е намирана от мнозина за много предизвикателна. Позата, разтапящия поглед, нежната шия и една съблазняваща перлена обица. Халима Аден от Сомалия е първия модел, който дефилира на модния подиум с хиджаб. Обикновенно покрита от глава до пети, показването дори малко кожа за нея е било голямо предизвикателство. "Имам дупки и на двете уши и нося обици, но никога до сега не съм ги показвала публично", споделя Халима. Тя се съгласила да участва в експеримента, но твърди, че тази демонстрация е еднократна, а не нейна лична революция. Манекенката ще продължи модната си кариера с хиджаб.

Егон Шиле

снимка Harper's Bazaar

Снимка: Harper's Bazaar

Егон Шиле е австрийски художник експресионист, един от големите представители на стила модерн. В творбите си изследва човешката сексуалност, но изкуството му е обявено за скандално и твърде показно. В един момент картините на Шиле стават единица мярка за порнография. Играенето с еротиката и смяната на полове е запазена марка на шведския модел Ерика Линдер, която се изявява предимно като манекен на мъжки дрехи. Тя споделя, че може и да се снима като жена, но ролята на мъж й идва естествено. "Мога да позирам и като жена, но е игра, просто роля, в която влизам", разказва Ерика.